IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските температури повишиха потреблението на електроенергия

Много домакинства в страната се отопляват на ток, което е причината за увеличението

11:39 | 21.01.16 г.
Ниските температури повишиха потреблението на електроенергия

Ниските температури повишават потреблението на електроенергия, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Към 11 часа днес товарът на системата е почти 6,7 хиляди мегавата. Пикът снощи е между 19 и 21 часа, когато товарът е надхвърлял с малко 6,9 хил. мегавата.

Основният източник на електоренергията тази сутрин са кондензационните топлоцентрали (48%), както и АЕЦ "Козлодуй" (28,5%).

Прогнозите на ЕСО са, че през следващите дни потреблението ще продължи да расте. Очакванията са тази нощ и в следващите дни да бъде достигнат и товар от малко над 7 хиляди мегавата.

Оперативната справка на ЕСО показва още, че от началото на месеца износът на електроенергия е намалял значително - с 45% до 288,1 хил. мегаватчаса. Тези данни обаче са до 17 януари, тоест все още не обхващат рязкото застудяване и ниските температури.

Основната причина за ръста на потреблението на електроенергия е фактът, че много от домакинствата в страната се отопляват с електричество, посочва от своя страна ЧЕЗ България. Процентът е значително по-висок от средното за страната. Дружеството също отчита увеличаване на потреблението на своите клиенти - с 24% спрямо предходните дни.

Традиционно през зимата потреблението на електроенергия е се повишава с между 30% и 40% спрямо есента, допълват от компанията.

Последните данни на ЕСО показват още, че от началото на годината намалява и производството на електроенергия. В първите 17 дни на януари в страната са произведени 2,5 млн. мегаватчаса, което е с 9,4% по-малко спрямо същия период на миналата година. Най-рязко намалява производството на фотоволтаичните централи, както и на ВЕЦ-овете - почти наполовина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още