IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски инвеститори с интерес към идеята за скоростен влак през Балканите

Районът на Пловдив и Розовата долина стават стратегически, казва генералният консул на България в Шанхай Димитър Абаджиев

12:26 | 25.01.16 г. 9
<p>
	<em>Шанхай. Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Шанхай. Снимка: архив, Ройтерс

Китайски инвеститори проявяват засилен интерес към големи инфраструктурни проекти в България. Това казва в интервю за вестник „Стандарт“ Димитър Абаджиев, генерален консул на България в Шанхай.

Запитан може ли да се очаква България да бъде част от Пътят на коприната и скоростната жп магистрала, която Китай пуска до Централна и Западна Европа, той отговаря, че това е големият шанс на нашата страна.

„България лежи на големия диагонал, който свързва Истанбул с Берлин и Западна Европа. Новият икономически път на коприната и южното му разклонение в района на Балканите предвижда оттам да минава трансазиатска високоскоростна железница, тръгваща от Китай, минаваща през Турция, Балканите, Централна и Западна Европа. Целта е след построяването на тази високоскоростна жп магистрала пътят на китайските стоки до Европа да бъде скъсен със 7 дни и вместо за сегашните 24 да стигат до Европа за 17 дни“, обяснява бившият депутат. 

По думите му инвеститорите в Китай са впечатлени от възможността да вложат средства в подобна инфраструктура в България, както вече го правят в Турция.

„Те финансираха подводния жп тунел под Босфора -"Мармарай" с 2 млрд. долара и са готови да финансират трасето на жп магистралата, което да върви успоредно с турската магистрала до Капитан Андреево, а оттам успоредно на магистрала Марица и магистрала Тракия, като може да стигне като крайна точка на българска територия до моста Видин-Калафат“, казва Абаджиев.

Той уточнява, че за Китай приоритетен район за инвестиции е Южен централен с център Пловдив. Именно там през септември 2015 г. се проведе българо-китайски инвестиционен форум НИНГБО, на който присъстваха 54 китайски фирми, инвеститори от района Шанхай - Нингбо, български общини от района, които развиват индустриални зони и български фирми. Пловдив и районът на Подбалкана лежат на най-прякото трасе, по което може да премине и скоростният жп път, тръгващ от Китай (Шън Джън) и представляващ част от новия "Евразийски път".

„Районът на Пловдив и Розовата долина стават стратегически. В района на Кърнаре и Троян е най-близката точка, където могат да се съединят жп пръстените на Южна и Северна България. Това е идея, която повтаря проект на Евлоги Георгиев от края на 19-ти век за пробив на жп тунел под Балкана, като разстоянията между жп линиите от двете страни на Балкана е само 22 км“, допълва Абаджиев.

Той информира, че сериозни китайски инвеститори проявяват засилен интерес към индустриална зона Карлово, до с. Ведраре, която лежи на това трасе и на практика е в идеалния географски център на България. Такъв анализ направил например водещият анализатор и голям инвеститор от Китай Нелсън Уонг. Той вече е посетил два пъти района със свои експерти. Очаква се негова визита и в първото тримесечие на 2016 г. в България.

„Подобен мегапроект може да съживи целия район на Подбалкана, да създаде поминък на всички общини от Карлово до Казанлък и цената на имотите на хората рязко ще се повиши, те ще имат постоянна работа, а районът отново ще се превърне в индустриален и инфраструктурен център“, прогнозира Димитър Абаджиев.

Според него въпросът е да предложим на инвеститорите достатъчно големи терени с подходяща инфраструктура, а администрацията максимално да съдейства.

Китайските фирми по думите му биха проявили сериозен интерес и към български предприятия от района за производство на козметика и фармацевтични продукти на натурална основа (роза, лавандула, билки, грозде). „Ако трябва да обобщя, три неща са необходими като начало за привличане на конкретна китайска инвестиция: земя, квалифицирана работна ръка, добре изготвен бизнес проект“, препоръчва генералният консул в Шанхай.

„Мнозина китайски инвеститори сега ще потърсят сигурност извън несигурния финансов пазар в Китай и бягство от спадащия юан. България е прекрасна възможност, заради наличието на валутен борд, който гарантира непроменяемия курс на лева към еврото. От друга страна, активите в България са в много пъти по-евтини от тези в Китай. На трето място, България е член на ЕС. Имаме най-ниските данъци в целия ЕС. Навремето, когато се срина японската йена, рязко се увеличиха японските инвестиции зад граница в други по-стабилни валути“, смята Абаджиев.

Той казва още, че в Китай България е известна най-вече със своята Розова долина и с киселото си мляко. Неслучайно най-много туристи от Китай, както и от други далекоизточни страни Япония, Корея и др. посещават именно Розовата долина, Карлово и Казанлък по време на розобера и празника на розата.

В Китай компанията Bright Dairy Food Co. произвежда кисело мляко под името "Момчиловци". Това е един от най-успешните маркетингови продукти, като миналата година китайската компания е продала над 16 млрд. кутийки кисело мляко.

В тази сфера България може да осъществи сериозен пробив, казва Абаджиев.

Той припомня още, че компанията Nantong Sumu Biotechnology ще построи завод за слънчогледово олио и фураж за над 7 млн. долара в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
ppl
преди 8 години
Митака верно е селянче, в не хубавия смисъл на думата, щото аз селяните ги уважавам. Той е от костовата плеяда послушковци, които говореха каквото им се каже, но вземаха каквото можаха и се набутаха където можаха и така си оправиха живота за три поколения. Аз нямам против ако държавата ни и народа намажем филията от такъв проект, който със сигурност е полезен, ако ще и Митето да се облажи лично, но тук настъпват едни огромни съмнения в душата ми, още повече като се сетя в момента за "шпионската постановка" с подкупа за Химко - просто за такива големи пари ще има бой на лобитата тук и в един слънчев ден ще се обяви пак, че вместо Южен, ще има турски поток, в случая гръцка жп линия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Китай днес подписаха с Иран за стокообмен за 600млрд.и т.н. сигурно в тези пари влиза и ЖП-линията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Китай иска да строи ЖП-линия Пекин - Берлин и пътя минава през Афганистан,Иран,Турция,България и т.н. ЗАТОВА искаха да приватизират товарните превози и т.н. Другата им стратегия е ''"линия Китай - Русия - Канада Америка", се предвижда да е с дължина около 13 хил. км, като 3 хил. от тях ще се покрият от Транссибирската железница'' - http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-planira-izgrajdaneto-na-visokoskorostna-jp-liniia-do-vladivostok-195212/За ''новият път на коприната'' и ''трета индустриална революция'' - http://avtorski.pogled.info/article/65495/Kitai-politikata-na-Novata-normalnost
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
мда само първия ред ми стигаше точно с.елски бек от Омуртаг там после Софиянците били виновни все на с.еляндурите, а бях писал веднъж, че кьорав Софиянец няма там в тоя парламент ....... от ей такива кендзефи няма мира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Ама за кво ми е да знам някой с.еляндур м.айната му там. Това е излишна информация която е безполезна както той самия. Безлична фигура която ще бъде забравена като Плевнята живот и здраве, да ама диктатори като руския ше бъдат помнени за цял живот !! ..... :)) Ей как нямаме един такъв при нас да ги избеси тея кърлежи 500те фамилии в България където пият кръвта на народа, такива кат тоз, разните му там Пеевски, Ганчев, Галеви и други шемети .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Ти не знаеш кой е Димитър Абаджиев? Еее, излагаме се! Емблематична фигура за българската евроатлантическа ориентация! Първият щатен носач на дамска чанта - носеше куфарчето но Надка Дипломатка, докато тя се правеше на външен министър. После смени неколко партии, докато се засмука да реалезира НАБУКО, където натрупа международен опит в крупни инфраструктурни проекти. Затова и тренът ще стане - гаранте!Ето да четеш, че с такива празнини в познанията за българския политически елит, не бива!http://***.omda.bg/page.php?tittle=Димитър_Абаджиев_&IDMenu=358&IDArticle=47
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Frau Kanzlerin нема да сколаса до тогава, ще е seit lange weg ! Тоя Абаджиев не го знам и познавам, но нема ядове жълтурите ше минат през Гърция ако нещо наще се праат на Настрадин Ходжа за пореден път или не моат да си разделят кражбата. Китайците не са прости да дават пари залудо на *** и пульо кат тоя. Те ако ше праат въобще нещо пристигат с работниците - чиста раота. Жълтурите бачкат като волове, бързо за норматив, за жълти стинки и ако има кражби то ше отговарят директно пред Китайската Партия - там незнам ако ги пипнат ... :)) Въобще нема се разпраат с наще крадливи бандзови ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Не бой се! Абаджиев щом се е фанал с тая работа, нема мърдане! Нали виде как за нула време направи Набуко? хихихи... Иначе идеята е супер - товарят джа^галите в Истамбул и след 4 часа ги разтоварват директно в Берлин - нема граници, нема тельове, нема проблеми - чиста работа! Фрау канцлерин сигур ше подкрепи тоя проект с ентусиазъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
От как сме с Империята нит един Американски, Френски или Немски влак съм видел ...... и ако наще и.диоти не пуснат китайците да напраат поне те нещо, защото аз до сега нищо западно не съм видял в БГ а само разни СССРски чудеса от преди60г. (а плащаме на Запада за тях ...) то тогава ше бъдем злобно заобиколени и всичко ше минава през комшиите ни ......И никви български фирми да праат нещо да нема кражби, китайците пристигат с техните си хора, праат го ако ше го праат за 1 месец стават и си заминават, че наще докат откраднат и пак се точи за 5 години и на края нищо се не прай....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още