IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Не може да има нови инвестиции без по-добра съдебна система

Министрите чакат предложения от смесените търговски камари за конкретни текстове за нови законодателни инициативи

17:33 | 27.01.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Правителствена информационна служба</em></p>

Снимка: Правителствена информационна служба

България не може да очаква нови инвестиции, ако не подобри съдебната система. На това мнение е заместник-министър председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, който се срещна с представителите на десетте смесени търговски камари, които в началото на седмицата изпратиха обща позиция в подкрепа на съдебната реформа с отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

В разговора участваха още заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

На срещата са били обсъдени основните сфери, в които бизнесът вижда напредък в провеждането на съдебната реформа, и развитието на инвестиционната и бизнес среда у нас. Търговските камари са засвидетелствали намерение за подкрепа в съдебната реформа и готовност за съвместни срещи по ключови теми, казва се в прессъобщение на Министерския съвет.

Дончев съобщи, че на срещата е било изрично уточнено, че общата позиция на чуждестранния бизнес в подкрепа на съдебната реформа няма връзка с казуса с „Химко“ – Враца, предава Dnes.bg.

Припомняме, че преди дни американски инвеститор обяви, че му е искан подкуп, за да се осъществи сделка за продажбата на фалиралия торов завод. Впоследствие премиерът Бойко Борисов поиска разследване на случая от ДАНС и прокуратурата, като такова вече е стартирано.

Също преди дни в безпрецедентна по мащаба и единството си акция чуждият бизнес у нас призова за всеобхватна съдебна реформа и същевременно предупреди, че „засилващото се впечатление както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, че в България има недостиг на върховенство на закона" охлажда желанието за инвестиции в полза на други държави.

„Съдебната реформа за първи път се адресира като ключов приоритет на правителството и в нито един момент не сме се отказвали от този приоритет“, заяви от своя страна Румяна Бъчварова. „Докато имаме възможността да предлагаме и вземаме решения, няма да се откажем от този приоритет”, коментира вътрешният министър.

Екатерина Захариева очерта и трите основни приоритета за правосъдното министерство, сред които основният – работата по Закона за съдебната власт. По думите ѝ подготовката на законопроекта напредва, а реалистичният срок за внасянето му за разглеждане в Министерския съвет е началото на месец март.

Работи се усилено и по Търговския закон, с който ще се въведе оздравителна процедура преди процедурата по несъстоятелност и ще се засили превенцията за кражба на фирми. Приоритет е и работата по Гражданския процесуален кодекс, който ще бъде на дневен ред след приемането на Закона за съдебната власт, коментира Захариева.

След срещата на чуждестранния бизнес с министрите стана ясно, че се очаква предложение от смесените търговски камари за конкретни текстове за нови законодателни предложения, които да бъдат обсъдени допълнително.

Междувременно зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева изтъкна постиженията на властта у нас, макар и да призна, че има още работа за вършене.

Във връзка с публикувания днес мониторингов доклад на Еврокомисията Георгиева посочи, че постиженията включват приетите промени в Конституцията, по-прозрачните назначения в съдебната власт – например главен инспектор в Инспектората на Висшия съдебен съвет, подкрепата на реформите от страна на магистратските организации.

Тя подчертава обаче, че предстои много работа по отношение реформите във Висшия съдебен съвет, приемане на закон за борба с корупцията, конкретни резултати по делата за корупция по високите етажи на властта и налагането на ефективни присъди.

Георгиева подчерта, че Комисията е готова да предостави експерти, които да помогнат за свършването на необходимата работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Национализация и на МВР !!!! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Национализацията на БНБ не е социализъм, а икономическа свобода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Национализирайте БНБ!Инвестициите са заробване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
след като евентуално "оправите" съдебната система, да ти кажа че МВР също е проблем. Дано се сетите скоро, а не след още 15 години ... щото вече никой няма да ви чака до тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
на мен лично това ми е ясно от 15 години .... май не е трудно да си министър в днешно време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още