fallback

Ангелкова: Новото лого на България трябва да бъде обществено прието

Тази година ще бъде по-успешна за българския туризъм в сравнение с миналата, заяви министърът на туризма

12:15 | 09.02.16 г. 7

Целта на новия конкурс за туристическо лого на България е то да бъде обществено прието и да „представя страната ни такава, каквато искаме да я видим”. Това каза в интервю за БНР министърът на турзима Николина Ангелкова по повод обявения преди дни конкурс за нов графичен знак.

„Конкурсът е максимално открит и отворен, професионално жури ще оценява проектите първоначално, на следващ етап и по-широко жури, така че логото да бъде публично одобрено”, коментира министърът.

Тя потвърди, че за процеса по избиране на ново лого няма да се дават бюджетни средства, единствено победителят с проекта си ще получи 10 хиляди лева. А дали „работи” логото, ще се види след време според броя на туристите и нарастването на имиджа на България, каза още министърът. 

Ангелкова изрази надежда, че тази година ще бъде по-успешна за българския туризъм в сравнение с миналата година. Основание за това са всички данни от водещи туроператори, както и заявените полети.

Очакванията за летния сезон са доста оптимистични, не само от пазар Русия, който е изключително важен и стратегически пазар за нас, каза министърът. Очаква се и ръст на туристите от Германия, Великобритания и Полша. Доказателство за това са вече заявените полети за летищата Варна и Бургас – ръст от 53%, от Русия за момента ръстът на заявените полети е 15%, от Англия ръстът е 6%. Всичко това ни дава основания да вярваме, че ще имаме един успешен сезон, коментира министърът.

Предстои и нова кръгла маса на 25 февруари в Москва с председателя на Руската агенция по туризъм. Големите руски туроператори прогнозират повече от 30% ръст за България за лятото. Договорихме и ръст на полетите за летищата във Варна и Бургас от 35% за 2016 година, допълни Ангелкова.

По думите й зимният сезон протича изключително добре съобразно данните на големите ни курорти. Тя напомни, че вчера бе даден старт на Европейската купа ски алпийски дисциплини жени, която се провежда за трети пореден път в Пампорово.

По думите й това показва огромно доверие от страна на европейската ски федерация към нашата страна и за това, че можем да предложим качествени условия за провеждане на състезания от такъв ранг. Това е и знак, че България е една предпочитана дестинация за зимен туризъм, посочи още министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 12.09.22 г.
fallback