IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обявен е конкурс за нова концепция за туристическо лого на България

Няма да се разходват допълнителни бюджетни или публични средства от Министерството на туризма

15:31 | 05.02.16 г.
<p>
	Логото, което не получи одобрение. <em>Снимка: МИ</em></p>

Логото, което не получи одобрение. Снимка: МИ

Министерството на туризма обявява национален конкурс за нова концепция за туристическо лого на България, съобщават от ведомството.

Конкурсът за „Проект за нова концепция за графична визия на туристическото лого на България“ се прави със съдействието на Националната художествена академия (НХА) и Съюза на българските художници (СБХ). В него ще могат да участват всички желаещи. Проектите ще се приемат до 4 април 2016 г. на e-mail: logo@tourism.government.bg.

Целта е да се доразвие бранд стратегията на България, финансирана по европейския проект за разработване на стратегия за бранд България, приключил през 2013 г. Този проект включваше и разработването на туристическо лого на страната ни. Предложената финална графична визия обаче не получи обществена подкрепа и не беше възприета като официален туристически символ на България. Въпреки това останалите дейности, които са били одобрени, се използват и към момента – бранд стратегията, извършените анализи, авторската музика, слоганът - „Открий и сподели“ на български и „A Discovery to Share“ на английски език.

Конкурсът ще премине в два основни етапа. По време на първия професионално жури ще разгледа получените предложения и ще селектира най-добрите проекти – финалисти, като журито ще се състои единствено от представители на НХА и СБХ. Избраните проекти в „късата листа“ ще бъдат представени на обществеността, след което ще се пристъпи към втория етап на състезанието, когато широко жури, в което ще бъдат включени представители на медиите, туристическия бизнес, рекламните и PR агенции, маркетолози - ще направи финален избор на най-добрия идеен проект за туристическо лого чрез тайно гласуване.

Сред основните изисквания за изработване на проект за лого на България са предложенията да са съобразени със слогана „Открий и сподели“ и „A Discovery to Share“. В предложенията трябва задължително да се съдържа думата „България“ за варианта на български и „Bulgaria“ за варианта на английски език, като допълнителни графични знаци и символи могат да присъстват в логотипа по преценка на автора. Графичният образ трябва да се отличава с яснота и лаконичност, а всяко предложение да се предоставя в два варианта – цветен и черно-бял.

След като професионалното жури направи своя избор, „късата листа“ с проекти за лого на България ще бъде публично оповестена. В продължение на една седмица българската общественост ще може да се запознае с избраните от тясното жури графични концепции. 

Финалният етап от конкурса ще приключи до края на април, когато широкото жури от 15 души с представители на медии, бизнеса, маркетинг и комуникационни специалисти ще избере финалното туристическо лого на България от класираните от професионалистите проекти.

Взето е решение провеждането на конкурса да не бъде свързано с изразходването на допълнителни бюджетни или публични средства от страна на Министерството на туризма, а в неговия ход да бъдат провлечени максимално широк кръг от специалисти и общественици.

Като стимул повече художници да се включат в надпреварата, авторът на логото победител ще бъде поканен впоследствие да изработи т. нар. brand book с графичната концепция и изисквания за използване на графичната визия.

Подробна информация за отделните етапи на конкурсната програма, както и за критериите за изработване на нова графична визия, можете да се открият на интернет сайта на министерството.

Всички представители от медиите и бизнеса ще бъдат избрани чрез жребий пред нотариус. Медиите, които желаят да излъчат свои представители за участие в широкото жури, могат да го направят на имейл press@tourism.government.bg до 22 февруари 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още