fallback

Домусчиев: Очакваме компромис за прилагането на данък „уикенд”

КРИБ иска нова среща с премиера с настояване за реформи

09:32 | 11.02.16 г. 9

Данък „уикенд” беше приет по неизгоден за бизнеса начин и без зачитане на мнението на индустрията. До дни очакваме постигането на компромис за прилагането му за периода след 14 февруари до приемането на съгласувана с бизнеса поправка в закона. Това коментира Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Данък „уикенд” няма как да отпадне, защото има европейска директива, навсякъде в Европа го има и затова „искаме или не”, данък „уикенд” ще има, каза Домусчиев. Бизнесът ще трябва да плаща ДДС и данъци върху активите за лична употреба.

Справедливо е прилагането на данък „уикенд”,  но въпросът е да се облекчи административната тежест, така че да не бъдем рекетирани от данъчните, посочи той. Не е редно за дребни активи да се води отчетност, защото на практика сега трябва да се прави счетоводство за всеки един актив, което е огромна бумащина и изисква допълнителни разходи. За НАП също ще е проблем заради нуждата от голям административен капацитет, посочи той.

Предстои среща на бизнеса с финансовия министър и шефа на НАП. „Имаме разбиране и търсим кои са добрите практики в Европа, да се надяваме, че ще имаме компромисно решение, което да покрива периода от 14 (февруари), докато излезем с конкретна поправка в закона и се нотифицира”, каза Домусчиев.

Компромисите за бизнеса са свързани с праг на облагането, така че да не се плаща върху дребните активи като химикалки, телефони, компютри. Да има възможност да се плащат до 20% от ДДС при желание да не се води счетоводство, обясни Домусчиев.

По повод гръцката блокада Домусчиев коментира, че Гърция е неуправляема и „си правят каквото си искат”. Загубите на камион са по 150 евро на ден, посочи той. Един километър опашка е загуба от 9 хиляди евро на ден, сочат сметките на КРИБ. Няма особена надежда за компенсации, каза още Домусчиев. Освен да търси ЕС по случая, държавата ни няма какво да направи, смята председателят на КРИБ. 

Днес КРИБ излиза с декларация, която е в подкрепа на правителството, но и с искания за реформи. Организацията иска спешна среща с премиера и с министри по мерки, които касаят бизнеса и имат нужда от адекватни действия. Става дума за промени в енергетиката, МВР, образованието, обясни Домусчиев.

„Бизнесът иска стабилност и предвидимост, не е редно с политиканстване и дребни интереси да се клати правителството”, посочи той.

Още интервюта вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 12.09.22 г.
fallback