IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасърджиев: Бюджетът за здраве покрива 50% от нуждите на страната

Предлаганата здравна реформа ще наруши солидарния принцип в българското здравеопазване, смятат от БСП

15:03 | 15.02.16 г.
Хасърджиев: Бюджетът за здраве покрива 50% от нуждите на страната

Българското здравеопазване струва над 7 млрд. лева. Тези малко над 3 милиарда лева, които се отделят за здравеопазване в България, покриват само половината от нуждите и близо 50% е изнудване под формата на доплащания. Нашата система е безкрайно несолидарна. Тя слага тежестта върху човек, когато се разболее. Това каза Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria в коментар на скандалите в този сектор и предстоящия вот на недоверие.

По думите му всички държави от ЕС са създали такава система, при която се плаща повече, когато си здрав, но когато се разболееш, почти всичко поема солидарната система.

Нашето здравеопазване прилича на това в някои азиатски държави. В момента въпросът е как да направим така, че все повече услуги да стават по-безплатни, не защото не сме дали пари, а защото сме го направили, когато сме били здрави, коментира Хасърджиев.

Държавата е най-големият длъжник на Здравната каса и това е причината да "няма политическа воля, за да се реши големият проблем в здравеопазването".

Вотът на недоверие срещу кабинета за здравната политика цели да се печели обществено внимание, смята Хасърджиев. Според него аргументите за вота се простират далеч зад написаните аргументи. Това са политически актове, с които партиите се опитват да печелят обществено внимание, каза той. 

По отношение на предложението за нова здравна карта експертът посочи, че това, което сега се предлага за обсъждане, е в много по-мек вариант, отколкото предлаганите варианти от партиите и коалициите, които са били на управление в предишни периоди.

"Не чух от всички противници на тази реформа нито един аргумент или алтернативно решение. За мен това означава, че всички тези хора, които говорят сега, са поддръжници на настоящото статукво“, допълни той.

В предаването "Бизнес старт" депутатът от БСП Жельо Бойчев също коментира вота на недоверие. По думите му ръстът на разходите в здравната система не води до подобряване на здравния статус на българите.

Предлаганата реформа ще доведе до дискриминация на база диагноза и ще наруши солидарния принцип в българското здравеопазване, коментира Бойчев. Според него намаляването на броя на болничните легла и правилата за сключване на договори за заболяванията от основния пакет само с такива лечебни заведения или с консорциуми от болници, които са осигурили комплексно лечение на тези заболявания, ще доведе до образуването на списъци от чакащи и ще създаде корупционен натиск върху системата.

Още от интервютата вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още