IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рамковият договор в здравеопазването остава под въпрос

Пръстовият индентификатор и разпределението на резерва на НЗОК са спорните моменти

18:19 | 15.02.16 г. 1
Рамковият договор в здравеопазването остава под въпрос

Националният рамков договор може и да не бъде подписан. Това каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев след среща между Надзорния съвет на Здравната каса и съсловната организация. Двете страни дискутираха четири часа по спорните текстове в Рамковия договор, като най-важната от тях е въвеждането на пръстовия индентификатор.

Лекарският съюз категорично отказва пръстовият идентификатор да бъде въведен чрез Националния рамков договор, дори заради това да не бъде подписан самият документ, съобщи БНР. 

Според д-р Венцислав Грозев идентификаторът може да се въведе чрез друг нормативен акт.

Другият препъникамък в преговорите е финансовото разпределение на резерва на Здравната каса. От Лекарския съюз настояват да се повишат парите за болнична и за извънболнична помощ, но в четвъртък, на финалната среща, ще стане ясно дали това предложение ще се приеме.

На този етап цените на клиничните пътеки и на медицинските дейности няма да са по-малки от тези, които са били през миналата година, уточни д-р Грозев. Няма намаляване със 70 на сто на парите за дейностите в специалността "Уши, нос, гърло", но има разминаване в обемите дейност, които се предлагат за тази година, каза още той. Очаква се този въпрос също да се уточни до финалната среща в четвъртък. 

Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопзването коментира, че е смущаващо, че до този момент текстовете, които се обсъждат между НЗОК и БЛС, не са публикувани.

„Те се пазят в тайна от широката общественост, а са текстове, които засягат всички нас. От това, което се договорят, зависи лечението на всеки един български гражданин. Пазят се в тайна и текстовете, свързани с цените и обемите на медицинските дейности“, посочи той пред БНР. По негови думи има информация за значително намаляване на цените на клиничните пътеки.

Според д-р Кацаров лимитите за болниците не само, че няма да бъдат отменени, но има вероятност да бъдат въведени и седмични лимити. Предвиждат се и листи на чакащи за хора, които са със заболявания от основния пакет.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Cameron+
преди 8 години
А той е сред най-важните, включително истината за ваксините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още