IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 лъжи в мотивите за искания вот на недоверие видя Петър Москов

Гласуването ще се проведе в петък, вотът ще бъде подкрепен само от вносителите - БСП и ДПС

14:50 | 17.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

В мотивите на искания вот на недоверие има десет лъжи. Това каза пред народните представители министърът на здравеопазването Петър Москов по време на дебатите по вот на недоверие към правителството заради провал в политиките за здравеопазване.

Първата лъжа е, че има нормативен хаос, но това го казвате, защото вие не сте подготвени. Този парламент прие стратегия за развитие на здравеопазването, а на нейна база бяха изработени и нормативни актове, посочи Москов.

Втората лъжа, според него, е за ограничения достъп до здравеопазване. В рамките на миналата година на управлението ние финализирахме усилията на предишно управление за пълно окомплектоване на болниците в областта на онкологията. В одобрения вече от Надзорния съвет на НЗОК проект на НРД има 642 хиляди повече направления в доболничната помощ, 236 хиляди профилактични прегледа за лица от различни възрасти, над 5 млн. броя повече изследвания, добави той. 

Високото ниво на лични разходи за здравеопазване на гражданите е следващата лъжа, допълни той. Твърдения за служебни, самоволни и без критерии начини за сключване на договор и за откриване на нови лечебни заведения, по думите на министъра, също са лъжа, предава БТА.

Този вот на недоверие е предрешен, но ние като национално отговорна партия очакваме смислен дебат, каза Даниела Дариткова в пленарната зала по време на разискванията. Единни сме в убеждението, че системата на здравеопазване в този й вид не гарантира здраве и сигурност. Единни сме в това, че промените са задължителни, допълни тя.

Пръв с обвиненията по време на дебата започна тъмносиният лидер Радан Кънев, който призова опозицията, ако иска да сваля министри на реформаторите да търсят подкрепата на ГЕРБ, защото това е партията балансьор в правителството, пише Dnes.bg.

Депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих обаче се скара на Кънев от трибуната за изказването му. "Ние от ГЕРБ какво точно правим? Работим за антиздравеопазването, защото подкрепяме вашия министър ли? Вие чухте ли се какво казахте? Този вот на недоверие е резултат от вашите действия. Излязохте в опозиция, оставихте си министъра тука - политически сирак, няма кой да го защити. Днес ние сме се събрали да го защитаваме", каза депутатътq сочейки трибуната, където седи Москов.

В спора се намеси и Тунчер Кърджалиев от ДПС, който обяви, че здравният министър е покровителстван от министър-председателя и задържането му на поста зависи само от това. "Вие трябва да сте благодарни, да боготворите политическа партия ГЕРБ. Тя ви е ракетата носител, с която сте на власт. Не разбирате ли обикновения факт, че в този момент министър Москов се крепи не заради смислени и съдържателни аргументи, касаещи неговата експертност", заяви той.

На това Кънев отговори: "Колеги от ГЕРБ и ДПС, решавайте си проблемите помежду си, вие сте мнозинството".

Самият здравен министър пък обясни по-късно, че не се чувства сирак, защото майка му е жива. И той обаче призна, че е разочарован от дебата по вота, който тече вяло. Според Москов идеята е да се чуят повече мнения и предложения как да се развие здравеопазването, но нещата, които се говорят днес се повтарят от години. "Това, което казва Михаил Миков съм го чувал поне 15 години", каза министърът.

Соцлидерът пък предупреди правителството, че ако продължава така скоро народът ще му гласува вот на недоверие, а не депутатите.

Според него от 1999 година досега, все повече здравето се превръща в стока. "Днешната политика на правителството задълбочава този процес. Здравето не е защитено конституционно благо, а стока. Неслучайно здравното министерство и правителството абдикират от контрола. Сега с пръстовите отпечатъци се прави опит за прехвърляне на тази тежест върху пациентите. Стоката, когато си на сергията, обикновено я избираш", коментира Михаил Миков.

Дебатите по първия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 2" започнаха без премиера Бойко Борисов и без пряко предаване по БНТ и БНР.

В началото на дебата социалистът Жельо Бойчев обвини Москов, че заради него пациентите имат намален достъп до лечение, чакат повече и плащат повече. "България е една от страните, в които доплащането от джоба на пациента е много голямо – 48 на сто при препоръка на СЗО да не надхвърля 27%", коментира той.

Хасан Адемов от ДПС пък нарече здравния министър "реформаторът Москов, продуктово позициониране в изпълнителната власт“.

Според него има няколко мита, които се налагат през последните години. 
"Няма пари или те са недостатъчни, но за тази година парите са близо 4 милиарда лева, а смъртността не намалява. Вторият мит е, че общинските болници не предлагат качествено лечение, но тези болници обслужват близо 2 милиона души, макар че са едва 15% от болничната помощ", посочи Хасан Адемов.

Дебатите по вота на недоверие приключиха. Гласуването ще бъде бъде в петък.

От направените до момента изказвания в пленарната зала стана ясно, че исканият вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов ще бъде подкрепен само от вносителите от БСП и ДПС, както и от двамата независими народни представители Велизар Енчев и Георги Кадиев. От "Атака", които засега не са заявили позицията си.

За да е успешен, за вота на недоверие трябва да са гласували 121 депутати, които опозицията няма как да събере. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още