IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генчо Начев: Нужни са повече регламенти и контрол в здравеопазването

Направените промени в здравните закони поставят началото на овладяване на хаоса, смята той

11:10 | 17.02.16 г.
Генчо Начев: Нужни са повече регламенти и контрол в здравеопазването

За да спре доплащането за здраве, трябва да се създадат регламенти и контрол. Стъпките по започналата реформа са правилни и трябва да се подкрепят, но с искане за повече контрол. Това мнение изрази проф. Генчо Начев по bTV.

По думите му повече контрол значи да се остойностят реално дейностите, плащани от НЗОК, и да се посочат кои са напълно платените дейности от основния пакет, а за другите дейности трябва или да се доплаща, или хората да се осигуряват допълнително. Доплащането е сериозен проблем, защото не е е регламентирано, коментира проф. Начев и даде решението: „Трябва да се контролира да не са плаща за това, което покрива Здравната каса, защото няма никакво значение дали са посочени на книга основен и допълнителен пакет, когато никой не следи дали се доплаща“. 

Здравният министър Петър Москов започва да работи в тази посока, разделяйки пакетите, но не може да очакваме, че в чувствителен сектор като здравеопазването ще се направят революционни промени изведнъж, допълни той.

По думите на проф. Начев това е началото и е редно стъпките да се подкрепят, като се настоява да има контрол, който трябва да се прави от Здравната каса и от Министерството на здравеопазването.

Според него вотът на недоверие е неоснователен. Направените промени в ключови здравни закони поставят „началото на овладяване на хаоса“, защото досега нямаше влияние на държавата върху това къде и колко необходимост има от здравна помощ, посочи проф. Генчо Начев.

Здравната карта е изключително важен документ, който трябваше да бъде приет отдавна, коментира още той.

„Ние сме закъснели с нея и ако някой е срещу картата, значи има финансови или икономически интереси да запази статуквото, а това трябва да се промени“, категоричен е проф. Начев.

В момента парламентът обсъжда внесения от 69 народни представители от БСП и ДПС вот на недоверие към правителството заради водената от кабинета здравна политика. От БСП и ДПС се надяват след дебатите да има корекция в здравната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още