fallback

Менда Стоянова предлага да се закриват общини, които разчитат на държавните пари

Председателят на бюджетната комисия на НС лансира и идеята за сливане на общини

20:50 | 18.02.16 г. 13

Да се закриват общини, които разчитат само на държавната субсидия. Тази идея лансира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова по време на дебатите за финансовото оздравяване на общините, заложено в промените на Закона за публичните финанси, съобщава БНР.

Стоянова предложи да се направи преглед коя община отговаря на критериите за самостоятелна местна администрация. Тези, които не покриват изискванията, тя предлага да бъдат обединени с други общини.

“Каква финансова програма за оздравяване може да има една малка община, в която 95% от бюджета ѝ са държавно делегирани дейности, които не могат да бъдат намалявани или приходите от тях да бъдат източник за погасяване на някакви задължения, които са натрупали”, коментира тя.

Бюджетната комисия обсъди възможността закъсалите общини да получават безлихвени държавни заеми, с които да реализират оздравителен план. Според Румен Гечев от БСП обаче кметовете ще се възползват от това, за да си намалят цената на заемите. Той изрази опасенията си, че ще се стимулират общините, които не си гледат работата.

Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев посочи, че тегленето на безлихвеният заем не е задължително за местните администрации. “Оздравителният план в първия му оригинален вариант, това си е оздравителен план на общината, която трябва да създаде необходимите условия, за да излезе от тази ситуация. Никъде не е казано, че е задължително общината трябва да получи временен безлихвен заем”, поясни той.

Ананиев допълни, че през годините много пъти се е обсъждал вариантът за фалит на общини и сливането им с други, но засега не се е намерило правителство, което да пристъпи към реализацията на подобна идея.

Между 20 и 30 общини са в изключително тежко финансово състояние, съобщи Емил Савов от Националното сдружение на общините в България. Повече от половината общини в България зависят изцяло от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
fallback