IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чавдарова: Новият модел на финансиране на общините може да ги доведе до фалит

Сдружението на общините настоява за промяна на предложения проект на Закон за публичните финанси

11:26 | 15.01.16 г. 1
Чавдарова: Новият модел на финансиране на общините може да ги доведе до фалит

Новият модел на финансиране на общините може да ги доведе до фалит. Това мнение изрази Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините, пред пред Bloomberg TV Bulgaria.

Преди дни Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане предложението на ведомството за промени в Закона за публичните финанси, според което бюджетите на общини, които са влезли в процедура за финансово оздравяване, ще се съгласуват с ведомството.

Предлаганият модел за финансиране на общините не се прилага в почти никоя европейска страна, а ако се прилага, то е в най-децентрализираните държави, коментира тя.

Чавдарова напомни, че България е най-централизираната финансово държава в Европа и бюджетите на повечето от местните администрации зависят от държавните субсидии.

„Държавата обаче, променяйки механизма на разпределение на субсидиите, може да вкара дадена община във финансово затруднение”, коментира Чавдарова. Тя обясни, че както финансите, така и решенията за общинските бюджети са изцяло в ръцете на държавата, а общините не са в позоция сами да вземат решения.

„Не е редно да се наказват преобладаващата част от общините за това, че държавата им предоставя субсидиите по нов начин, който може да ги доведе до фалит”, категорична е Чавдарова.

Сдружението на общините настоява за активно участие при дискутирането на проектозакона и разчита, че заложеното в него ще претъри промяна.

Като стъпка напред Чавдарова определи това, че се създават законови регламенти и се търсят реформи относно финансите на общините. От Сддружението обаче изразяват съмнения дали това е правилният модел. Тя се надява на промяна на новия механизъм като начин на оценка.

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Много е права госпожата! Представяте ли си, какво ще стане, ако общините с ДПС-кметове почнат да взимат кредити или да финансират с помощта на южната ни съседка ? Това остана само - всичко ни ограбиха неолибералите! Няма ли поне един човек с мозък на ръководен пост в Б-я?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още