IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връзка между нотариусите и Търговския регистър ще спира кражбите на фирми

Проект за законови промени е публикуван за обществено обсъждане

17:57 | 19.02.16 г. 2
Връзка между нотариусите и Търговския регистър ще спира кражбите на фирми

Комплекс от мерки срещу кражбите на фирми и оздравяване на предприятия, изпаднали в неплатежоспособност, предвижда проектът за промени в Търговския закон, публикуван днес за обществено обсъждане.

По отношение на злоупотребите с търговски дружества се въвежда задължението за нотариално удостоверение на подписа и съдържанието на документи, с които се прехвърлят предприятия и дружествени дялове, съобщават от Министерството на правосъдието.

Наличието на тези реквизити задължително ще се проверяват от Агенцията по вписванията и при искане за вписване на решенията. Проверката ще се прави в Информационната система на нотариусите, до която служителите на Търговския регистър ще имат достъп. Става въпрос за промяна на дружествения договор и съдружници, приемане на годишния отчет, разпределяне на печалбата, намаляване и увеличаване на капитала, избор на управител; решения за придобиване и отчуждаване на недвижими имоти и вещни права върху тях.

С предлаганото изменение се въвежда по-строга форма за валидност – едновременно удостоверяване на подписи и съдържание, подобно на пълномощните за разпореждане с недвижими имоти, при която форма на нотариално удостоверяване задължително остава екземпляр от документа при нотариуса. Това ще действа и като превенция срещу съставяне на неистински документи, които стоят в основата на подобни измамни схеми. От друга страна тази форма ще улесни доказването при евентуален спор или ще улесни наказателното преследване, защото оригинал на оспорения документ ще се съхранява при нотариус, посочва се в мотивите към законопроекта. 

Предложенията не целят оскъпяване или препятстване на свободното договаряне, а напротив - сигурност за бизнеса.

С проекта се предлага възможност за предприемане на повече мерки за предотвратяване обявяването в несъстоятелност чрез оздравяване на предприятието, включително и когато е налице реална опасност от неплатежоспособност. Създадена е нова част в Търговския закон с наименование „Производство по стабилизация на търговец”, в която се регламентира възможността за постигане на споразумение преди откриване на производството по несъстоятелност, с цел да се договори преструктуриране на задълженията, да се създадат условия за оздравяване и стабилизация на предприятието и продължаване на дейността му.

В проекта изчерпателно са дадени основанията за откриване на производство по стабилизация, както и търговците, които ще имат право да използват процедурата. Изключена е възможността стабилизация да се открие за търговец, който е създал преимуществено задължения към свързани лица, както и към публично предприятие, което упражнява държавен монопол или е създадено със специален закон, банка и застраховател, предвид специфичната им уредба.

Производството по стабилизация се открива след подаване на молба от търговеца до съда. Той я разглежда и ако констатира, че са налице основанията за откриване на производство по стабилизация, се произнася с определение, което подлежи на обявяване в Търговския регистър заедно със списък на кредиторите, приложен към молбата за откриване на производството.

С проекта също се уреждат детайлно всички стъпки по изготвяне и утвърждаване на плана за стабилизация, неговото действие спрямо заинтересованите страни, последствията при неизпълнение и възможностите за унищожаване, както и хипотезите, при които производството следва да се прекрати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още