fallback

България търси кипърски инвестиции във високотехнологични сектори

Страната трябва да бъде по-активна в промотирането на националния си туристически продукт в Кипър

15:11 | 23.02.16 г.

България има интерес към привличането на кипърски инвестиции във високотехнологични сектори като химическата, фармацевтичната промишленост и автомобилостроенето. Това са сфери, в които страната ни има конкурентни предимства, посочи заместник-министърът на икономиката Любен Петров на бизнес форум България – Кипър, организиран от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Участие във форума взеха президентът Росен Плевнелиев и президентът на Кипър Никос Анастасиадес, съобщават от Министерството на икономиката.

Политиката на икономическото министерство е фокусирана върху насърчаването на производства, които създават висока добавена стойност, заяви зам.-министър Петров. И посочи, че кипърските компании могат успешно да участват в търгове, проекти, концесии, учредяване на смесени фирми за производство, трансфер на ноу-хау или авторски права.

Министърът на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Кипър Йоргос Лакотрипис определи три сектора в кипърската икономика, в които има възможности за инвестиции. Един от тях е разкриването на находища на природен газ в източното Средиземноморие. „Има потенциал това да бъде алтернативен източник на газ не само за България, но и за Източна Европа, а страната ви би имала огромна роля при изграждането на газов коридор“, посочи Лакотрипис. 

Вторият перспективен сектор е туризмът. „България трябва да бъде по-активна в промотирането на националния си туристически продукт в Кипър“, заяви министърът. В същото време кипърското правителство е предприело план за диверсифициране на туристическия си продукт чрез редица инфраструктурни проекти. Някои от тях включват изграждането на ексклузивен казино курорт, голф игрища, увеселителни паркове, спа и уелнес центрове и яхтени пристанища. Лакотрипис изрази увереност, че тези проекти предоставят възможности и за българските инвеститори.

Не на последно място той посочи и приоритетният за Кипър проект по изграждане на първия научно-технологичен парк в страната, за който се търси стратегически инвеститор. „Имаме нужда не само от инвеститори в изпълнението на физическата инфраструктура, но и такива, които да развият предприемаческата среда и бизнес инкубационните процеси в страната“, каза кипърският министър.

От 2014 г. е налице възстановяване на положителния ръст в стокообмена между България и Кипър, като тази тенденция се запазва и през 2015 г. Данните за периода януари – септември 2015 г., сравнени със същия период на 2014 г., показват ръст в стокообмена от 70,5%, увеличение от 48,9% във вноса от Кипър и нарастване от 76,8% на износа от България.

Кипър заема 6-то място по вложени инвестиции у нас, като техният размер надвишава 2 млрд. евро. за периода 1996 – 2014 г., уточняват от Министерството на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:27 | 11.09.22 г.
fallback