IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Необходим е по-силен контрол на външните граници на ЕС

Необходимо е да се отстранят причините за кризите, а не да се реагира постфактум, заяви президентът

15:56 | 22.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев посочи необходимостта от засилване на контрола по външните граници на Европейския съюз на съвместна пресконференция с президента на Кипър Никос Анастасиадис, който е на двудневно официално посещение у нас.

Държавният глава акцентира и върху нуждата от общ европейски подход за справяне с миграционната криза. Той подчерта необходимостта Европа да действа проактивно и решително за отстраняване на причините за кризите, а не просто да реагира постфактум, когато милионите бежанци достигнат нейните граници, предава БТА.

В разговорите президентът на България е запознал кипърския си колега с мерките, които България предприема за охрана на външната граница на ЕС.

„Спазваме правилата, действаме отговорно и ефективно, в синхрон с европейските регламенти“, каза Плевнелиев и допълни, че всеки мигрант, който влиза на територия на България, се регистрира.

Плевнелиев посочи, че миграционната криза не може да бъде решена от нито една от държавите поотделно, необходим е общ европейски подход. В тази връзка той посочи, че България е за намирането на устойчиво общооевропейско решение, то трябва да се базира на сътрудничество между всички страни в ЕС и страната ни работи за това. 

Никос Анастасиадис заяви от своя страна, че мигрантската криза може да бъде разрешена само с колективен подход на основата на солидарността между европейските страни. Той посочи важността на справяне с причините за кризите в страните, откъдето идват мигрантите.

„Най-важният начин да се реши миграционната криза е да се търси решението на причините и корените й, защото ако не посрещнем проблема още в неговата основа, този проблем може да постави под заплаха дори единството на ЕС“, посочи Анастасиадис.

Сътрудничеството в енергетиката и проектите за енергийна диверсификация в региона, развитието на двустранни търговско-икономически връзки също са били обсъдени от президентите Плевнелиев и Анастасиадис. 

Плевнелиев заяви, че България подкрепя всеки проект, който води до реална диверсификация на енергийните доставки и до установяването на справедливи пазарни цени за всички страни в региона. „Приветстваме всяка тръба, която минава и може да мине през България“, посочи президентът.

Президентът на Кипър е информирал за енергийните проекти в Източното Средиземноморие и за усилията за постигане на енергийна сигурност и подчерта възможността България да участва в това сътрудничество. Никос Анастасиадис посочи също важността от създаване на енергийна инфраструктура и за укрепване на енергийната сигурност.

Държавните глави на двете страни са подписали няколко двустранни документи - меморандуми за разбирателство в енергетиката и в земеделието, и протокол за сътрудничество в туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
milenkk
преди 8 години
Спасете читателите си от празнословието на изпразнения от съдържание тапет, които с напушената си физиономия дразни цяла България. Просто не го публикувайте и хората ще са ви благодарни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още