fallback

Лекари настояват за участие в реформата на ТЕЛК

Предлага се в състава на новите експертни комисии да се включат кариерни консултанти

15:26 | 29.02.16 г. 3

Неправителствени организации са изготвили протестна декларация за предложените промени в ТЕЛК, свързани с хората с увреждания. Документът е адресиран до министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, съобщи БТА.

Лекарите, работещи в системата на медицинската експертиза на работоспособността, настояват да бъде създадена работна група, в която да бъдат включени техни представители и представители на Национално представените организации на хората с увреждания.

Според тях така заявената реформа в експертизата на ТЕЛК ще предизвика силно социално напрежение. Представители на лекарите в работна група може да помогне за намиране на верните решения, посочва се в декларацията. 

Според лекарите в състава на новите експертни комисии трябва да се включат кариерни консултанти, които да насочват хората с намалена неработоспособност към конкретно работно място.

Те настояват и за създаване на Наредба за експертиза на вид и степен на увреждане при деца, съобразена със спецификата на заболяванията и протичането им в детска възраст, както и въвеждане на задължителни разумни срокове за освидетелстване от ТЕЛК.

Новата концепция за реформата на ТЕЛК предвижда не оценка на неработоспособността на човека, а остатъчната функционалност. Две нови комисии – медицинска и социална, ще правят експертиза на работоспособността на хората с увреждания. Първата комисия ще прави медицинската експертиза. След становището й оценката преминава в ръцете на социалната, която ще дава индивидуализирани решения за социалните придобивки.

В социалната комисия ще има представители на няколко различни институции – лекар, застраховател, експерт по трудова медицина, обясни Ивайло Калфин, след като представи концепцията пред депутатите в социалната комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
fallback