IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Променяме концепцията за системата на ТЕЛК

За една година се промени коренно външнополитическата среда и това трябва да получи отговор, заяви министърът

12:29 | 25.02.16 г.
Ивайло Калфин: Променяме концепцията за системата на ТЕЛК

Променяме концепцията на системата на ТЕЛК, към която сега има много критики -  че е бавна и тромава, че е универсална и създава много възможности за злоупотреби. Това каза пред bTV Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

Запитан дали ще се отнемат инвалидни пенсии, той обясни, че така наречената пенсия за инвалидност е обезщетение за хора, които са работили и са били осигурявани. Така че по думите му това е осигурително плащане. То няма как да бъде отнето, гарантира министърът.

С новата експертиза, която се подготвя по методика на Световната здравна организация, ще се оценява не човек болести е натрупал, а какъв му е функционалният капацитет, с който би могъл да се върне на работа. „Не е въпросът да дадеш ниска пенсия и човек с ТЕЛК-ово решение да си отиде вкъщи, а да потърсим възможности той да се върне на работа“, обясни той. 

Според него е нормално Националният осигурителен институт (НОИ) да  участва в контрола върху ТЕЛК-овете. „Искам много ясно да кажа – целта е тези средства, които се отпускат сега, не да се намаляват, а да отидат по най-добрия начин към хората, които имат най-много нужда“, допълни Калфин и гарантира, че промените ще се отразят най-добре на  хората с тежки увреждания.

Той отчете като проблем, че сега комисиите са изключително бавни. Идеята по думите му е медицинската експертиза да се ускори. След това втора комисия ще дава индивидуални предписания за конкретния човек.

Калфин смята, че българските работодатели трябва да обърнат повече внимание на хората с увреждания, както правят и чуждестранните предприемачи. Работодателят може да използва публични средства, за да адаптира работното място. Един човек с увреждане би бил много амбициран да работи, заяви социалният министър.

Що се отнася до хранителните помощи за социално слаби, от които засега БЧК раздаде само част от продуктите, Калфин каза: „За съжаление, сме в плен на изключително дългата и тромава процедура, свързана с обществените поръчки. Не можем да я заобиколим“.

Калфин посочи, че освен данните за намалена безработица е важно, че миналата година са създадени над 30 хил. нови работни места, а  работещите в България са над 3 милиона.

Той подчерта, че от регистрираните като безработни около 330 хил. души половината са с основно или по-ниско образование. Това означава, че 150-160 хиляди души в България трудно се справят с четене и писане. Този контингент продължава да се захранва с отпаднали от училище. Проблемът по думите му трябва да се реши със затягане на контрола в училище, ново законодателство и  програми за допълнителна квалификация.

Запитан дали са ни обтегнати отношенията с Турция на фона на двустранно отзоваване на консули, той каза, че са налице „напрежения“. „Не бих казал, че те са се превърнали в обтегнати отношения. Нямаме интерес да имаме обтегнати отношения със съседна страна“, заяви Калфин.

Той смята, че решението на парламента да създаде специална парламентарна комисия, която да проверява дали чужди държави се месят в политическия живот на България, е „изключително неадекватно“.

По повод предложението на военния министър мъжете между 18 и 32 г. да се водят на регистрация към военните окръжия той обясни, че едва ли ще се върне ходенето в казарма, по-скоро е полезно всеки да има умения, свързани с действия при бедствия, аварии и самозащита.

„България винаги е била на място, в което геополитическите интереси са много високи, не само на Русия и Турция. Трябва да следваме собствена политика, която да буди уважение“, каза Калфин, който е и бивш външен министър. Той заяви, че преди 7 – 8 години България е била фактор в регионалната политика, но вече не е.

„За една година се промени коренно външнополитическата среда, това трябва да получи отговор във външната и вътрешната ни политика“, каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още