IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите избраха родните курорти за празниците

Около 24 хил. са се отказали да пътуват до Гърция, очаква се за великденските празници също да има отлив на туристи към южната ни съседка

20:38 | 04.03.16 г. 2
Българите избраха родните курорти за празниците

Българите, които почиват у нас за настоящите празници, са повече от тези, които са в чужбина, показват данните на Института за анализи и оценки в туризма, предаде bTV.

Общо 330 хил. българи са избрали да пътуват за празниците. По-голямата част от тях - около 280 хил., са предпочели да останат в родните курорти или на гости при роднини и приятели, а 50 хил. са решили да заминат за чужбина.

Заради блокадите по гръцката граница има спад в пътуванията към Гърция.

Около 24 хил. са се отказали да пътуват до Гърция. Прогнозите на експертите са, че по време на великденските празници също ще има отлив на туристи към южната ни съседка.

Туристическите агенции отчитат, че след блокадата по границата с Гърция и след терористичната атака в Турция българите все по-често резервират места в нашите курорти.

„Основно се насочиха към нашата страна и главно спа курортите - Велинград, Хисаря, Сандански”, коментира Стоян Василев, управител на туристическа агенция.

Пренасочването на българите към родните курорти за тези почивни дни обаче няма да може да компенсира загубите за туризма, натрупани вследствие на блокадата с Гърция.

„Няма да може да компенсира, тъй като българският туризъм загуби около 1,2 млн. евро вследствие на тази блокада”, отбеляза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

9 на сто от българските туристи се отказват от дестинацията Гърция. Според експертите част от тях са се отказали да пътуват до южната ни съседка и за Великден.

„Около 100 хил. българи ще бъдат по-малко в Гърция в годишен план и то е вследствие не само на стачката, но от едно негативно отношение към българите и към българските превозвачи и българския туризъм, което беше проявено на границата”, допълни Драганов.

Очакванията са част от българите, които досега са предпочитали Гърция, да се насочват към Сърбия и Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Има и по-нататък.Става въпрос за абсолютната неадекватност като реакция на хотелиери, ресторантьори и местна охрана към открити от самите туристи 'туристически атракции', като напр. балконинга от хотелите в Слънчев бряг практикуван от пияни английски пубери.След като туристите са си открили някаква супер-атракция (в резултат на архитектурни малоумия и недоразумения), и след като нашите тур оператори са тотално неадекватни да им организират такива атракции, защо поне не ги усвоят и усъвършенстват. Вместо да пишат с огромни табели 'скачането от балкона в басейна забранено' и 'нарушителите ще бъдат глобявани' да вземат да подобрят и модернизират атракцията, да направят басейна по-близо до хотела и малко по-дълбок на местата за скачане - с 'олимпийски размери'. И аз бих се пробвал на такава атракция, ако е надлежно обезопасена и организирана.Какъв по-конкретно е нашият проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Та то останаха ли 'родни курорти'.Всичко е потънало в *** и рaзрухa.Като изключим малкия плаж на Русалка, и малкия "еко-плаж" на юг от Ахотопол всичко друго е сечища, погроми и еко-разруха.Ако искаме да си възвърнем морето в предишния му блясък, ще трябва да се положат доста усилия. Самата идея да се раздават на консигнация плажове и бреговата ивица на разни архитекти, строителни предприемачи и други 'инвеститори' е все едно да пуснеш лисицата 'да ти пази' кокошките. Морските еко-системи няма да бъдат възстановени, докато крайбрежието не бъде отново залесено и не се направят пречиствателни станции за отпадни води. Елементарна био-логика на база желязо. Докато желязото отива на дъното на морето под формата на железни окиси и ръжда, еко-картината ще е такава ... и още по-такава тепърва ще става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още