IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори отчитат рязък спад в резервациите за почивки в Гърция

Повишава се интересът към определени места на Черноморието, твърдят туристически агенти

13:10 | 23.02.16 г. 1
Туроператори отчитат рязък спад в резервациите за почивки в Гърция

Туроператори отчитат рязък спад в продажбите и резервациите за почивки в Гърция спрямо миналата и по-миналата година - над 50 процента. Това казва Татяна Велинова, управител на туристическа агенция, в коментар на последиците за бранша от блокадата на границата ни от гръцки фермери.

В момента не се правят резервации въпреки намаленията, които са доста чувствителни сега. Записванията се забавят именно заради страха на хората от провал на почивката, казва Велинова пред в. "Стандарт".

Тя споделя, че има направени резервации за лятото, които са предплатени на 100%, тъй като в тези случаи хората ползват сериозни отстъпки от гръцките хотелиери и туроператори. 

По думите й финансова загуба за туроператорите не би следвало да има, защото те се разплащат с доставчиците и по договора за пътуване загубите при форсмажорни обстоятелства се покриват от застрахователната компания, с която е сключена застраховка "Туроператорска отговорност", когато даденият случай не е по негова вина.

Туроператорите по закон не са длъжни да връщат предплатените суми, когато пътуване се отменя не по тяхна вина. Туроператорът се разплаща с доставчиците и не може да възстановява суми, които вече са платени, казва туристическият агент и обяснява, че клиентът може да получи обезщетение по процедура, по която кандидатства за изплащане на обезщетение пред застрахователната компания, при която туроператорът се е застраховал.

Друга възможност е ако самият клиент се застрахова в случай на отмяна на пътуване.

По закон всеки туроператор, който предлага на клиента услуга, трябва да предлага и застраховка. Тя предвижда обезщетение и при отмяна на пътуването, включително и при форсмажорни случаи.

В момента туристически агенции пренасочват резервациите към България. Предпочитат се СПА дестинациите, към които се отчита ръст от 30-40 процента.

Според Велинова се повишава интересът и към нашето Черноморие, но само към определени курорти, които са се доказали като много добри места с качествено обслужване. За някои от тези комплекси ръстът на ранните продажби е над 50 на сто, посочва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
,,В момента туристически агенции пренасочват резервациите към България. Предпочитат се СПА дестинациите, към които се отчита ръст от 30-40 процента."И откъде тази ,,агентка" знае какви резервации се правят в Гърция!? Ако информацията се отнася до това, че българи не резервират в Гърция, то причината за това може да е единствено влошаващата се от години бизнес среда и липса на платежоспособно население в България.Не виждам някой в Гърция да предлага настаняване под 50 евро; при това за селска къща докато в България хотели с 3 и 4 звезди предлагат стаи през най-активната част от сезона и за по 25-30 лв ( 12-15 евро).Вероятно това е някоя от ПйАр статиите на Ангелкова, която разчита, че чрез плащането на поръчкови статии ще подобри ,,образа на дестинацията България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още