IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Тодоров: Руският пазар вече няма същото значение за българския износ

През миналата година експортът за Русия е равен на този за САЩ, където нямаме традиционни позиции, посочи председателят на Асоциацията на българските износители

11:38 | 07.03.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Руският пазар вече няма същото значение за българския износ, като през миналата година експортът за Русия е равен на този за САЩ, където нямаме традиционни позиции. Това каза в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria председателят на Асоциацията на българските износители Иво Тодоров.

(Според данните на Националния статистически институт износът за Русия през 2015 г. се оценява на 776 млн. лв. и намалява с близо 25% спрямо над 1,03 млрд. лв. година по-рано. За САЩ износът през миналата година е бил за малко над 742 млн. лв., като нараства с 22% спрямо 2014 г., когато е бил за 607 млн. лв. - бел. ред.)

Освен за ефекта на обтегнатите отношения между ЕС и Русия върху износа, Тодоров говори за перспективите пред българския експорт.

Полша, Чехия, Словакия и Унгария имат доста по-силни експозиции на износ към Русия, но въпреки това се справят чудесно, каза Тодоров, като отбеляза, че България би могла да се преориентира към Иран, където има недостиг на храна и нарастващо население и където традиционно българската продукция има добри позиции.

България е в топ 4 на най-бързо развиващите се страни в ЕС за миналата година, като фактът, че износът ни за съюза расте, означава, че конкурентоспособността на българската икономика се повишава, след като от продукцията ни се интересуват богати граждани, коментира той.

Председателят на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов пък коментира пред Bloomberg TV Bulgaria, че членовете на съюза са усетили истински тежестта на руското ембарго не през 2014 г., а през 2015 г.

Най-големите щети бяха преки, тъй като „Русия е традиционен пазар за българските плодове и зеленчуци“, каза Трифонов.

Още новини от Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 2
Longin
преди 8 години
интересна етимологията на фразата "няобятният руски пазар"....дали не е останала от времето на СИВ, когато имаше търговия с големи обеми но на практика в натура...щото средният мужик пари кога е имал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
Е как за турците беше нормален руския пазар преди да направят простотията със самолета ?!За нас не е нормален руския пазар , щото линията спусната от САЩа повелява тъй !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 4
lyusien
преди 8 години
усия е голям пазар и би била добре за България да бъде там ако е нормален пазар Но за съжаление тя не е В Русия действат икономически бухалки като Газпром и Агенцията им по храните която спира всяка стока на страна която не провежда политиката на Кремъл Имаме огромен 600 милионен пазар на Е С Имаме близо милион българи в С А Щ Великобритания Канада Просто трябва да произвеждаме и да продаваме Вчера влязох в супермаркет и купих краставици от Турция домати от гърция маркови от италия ябълки от Полша и магданоз от Румъния Защо след като преди много години сме заливали цяла европа със плодове и зеленчуци Ккава е причината -неграмотни политице мързеливи земеделци и министри или и двете взети заедно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 12
ing5rov
преди 8 години
Времето ще покаже ...останалото е дърлене от скука. Хубав !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
Гигов,я ми продай нещо, което е със стойност в долари по днешния курс на рублата, пък чакай да ти платя в рубли след три месеца, след като продам стоката. После ти си направи конвертирането на рубли в долари.Май няма да си щастлив от такава сделка.Руският пазар е неплатежоспособен, поради което там се правят само сделки с авансово плащане, в омразни долари. Ама липсват дявол да ги вземе, кът са.Спомнете си 1996г. Складовете затваряха, защото не знаеха дали с полученото количество пари за продадената стока, ще могат да закупят нова, че и да остане печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 0
Ironhorse
преди 8 години
След като сте вносител на суровини, за какъв дявол Ви е да казвам къде да насочвате износ ?!Още повече, че структурата на вносът ни (България) е да внасяме руди с високо съдържание на метали (скок с около 35% за първото четиримесечие на 2015), а тук да извличаме метала и да правим изделия.Погледни справка на БНБСърбят ме ръцете да напиша нещо друго цветните метали под формата на копейки, но днес не ми се влиза в конфликти.Хубав ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 23
gigow
преди 8 години
"през миналата година експортът за Русия е равен на този за САЩ"Браво! Може да се гордеете със себе си. Всяка умна държава се опитва да си увеличи пазарите, а нашите *** се гордеят, че ги намаляваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
...внесъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
data
преди 8 години
хахахах , я кажи колко цветни метали си изнесъл за Русия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 13
ing5rov
преди 8 години
На цветни метали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още