fallback

България да обърне внимание на дефектите в икономиката, съветва икономист

По-ускорени темпове може да дойдат от качествено подобряване на работата на институциите, твърди проф. Митко Димитров, директор на Икономическия институт на БАН

11:13 | 09.03.16 г. 6

България трябва да обърне внимание на дефектите в икономиката, отколкото просто да гони достигането на зададените темпове на растеж. По-висок растеж в резултат на по-добрата конюнктура не означава, че икономиката работи добре. На нас ни трябват темпове, които да се появят от качествено подобряване на работата на институциите. Това коментира проф. Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Поводът за коментара бяха предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), който отчете, че през 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) расте с 3% на сезонно неизгладена база, което изпрати икономическия растеж на 7-годишен връх.

Според икономиста България има възможности за по-високи темпове на растеж, но трябва да бъдат изчистени дефектите във функционирането на политическата и икономическата система.

Последната година има напредък при подобряване на събираемостта на приходите в държавната хазна, но тази тенденция трябва да продължи, посочи още той.

По думите му твърдението, че ръстът на икономиката през 2015 година е движен основно от държавните инвестиции и европейски програми, е основателно. "Ако това е бил факторът с основна тежест, той ще има по-малко влияние през тази година", коментира проф. Димитров.

За икономиста основният проблем на България е нейното голямо изоставане спрямо страните, с които е тръгнала от едно и също положение. Причините, които не са ни позволили да бъдем в тяхната група, действат и сега. И тези причини не позволяват на България да има по-високи темпове на растеж, обясни проф. Димитров.

Още от интервюто вижте в Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 12.09.22 г.
fallback