IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Механизмът на ЕК ще приключи, когато изпълним препоръките

Реформата в съдебната система трябва да бъде направена не защото получаваме доклад, а защото има какво да се прави, каза министърът на правосъдието

14:40 | 20.03.16 г. 2
Захариева: Механизмът на ЕК ще приключи, когато изпълним препоръките

Механизмът на Европейската комисия (ЕК) за наблюдение продължава вече девет години, но, за съжаление, все още не сме изпълнили препоръките. Това призна министърът на правосъдието Екатерина Захариева в предаването пред bTV.

По-рано в предаването Брюксел 1 по Bulgaria ON AIR Захариева заяви, че падането на мониторинга е абсолютно възможно до 2018 година.

По-рано през седмицата български евродепутати и главният прокурор Сотир Цацаров дадоха пресконференция в Брюксел, на която посочиха, че механизмът е неефективен, дискриминационен и се използва за вътрешнополитически борби. Дни по-късно премиерът Бойко Борисов обаче каза, че той е необходим.

Механизмът ще приключи тогава, когато изпълним препоръките, каза Захариева и посочи: „Ние сме много амбицирани до приключването на мандата на тази ЕК да направим всичко възможно да ги изпълним“.

По думите ѝ реформата в съдебната система трябва да бъде направена „не защото получаваме доклад, а защото има какво да се прави“. 

Захариева е убедена, че следващият доклад ще е по-добър, предвид мерките и плана за действие, който имат.

В коментар на думите на Цацаров, че в последните години механизмът действа повече като средство за проверка, отколкото за сътрудничество, министърът призна, че „като че ли напоследък действа повече като проверка“, но новата стъпка е отново да се превърне в сътрудничество.

На въпрос нормално ли е специализираното прокурорско звено за борба с корупцията по високите етажи на властта да постигне само една окончателна присъда за една година работа, Захариева отговори, че може и да е добър резултат предвид незавидната скорост на делата.

Промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети на първо четене в парламента, ще доведат до много по-справедливи решения във връзка с назначенията, дисциплинарните производства, кариерните израствания, убедена е Захариева.  

"Преди всичко заради българските граждани, а не заради поредния европейски доклад, ние трябва да направим реформата в съдебната система. Ние трябва да направим така, че българските  граждани да вярват в съдебната система и решенията, които се постановяват там. Това ще спре и правосъдието по улиците - нещо, на което, за съжаление, все по-често ставаме свидетели", заяви в събота Захариева в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR с водещ Милена Милотинова.

"Така че ние сме твърдо убедени, че реформата трябва да се случи не за това дали има или няма механизъм (за сътрудничество и проверка), а защото обществото я очаква. И разбира се, нашият стремеж и нашата цел е в сътрудничеството с европейските ни партньори ние да изпълним препоръките по механизма. Механизмът няма да падне сега, колкото и да го искаме. Трябва да изпълним препоръките на ЕК. Имаме план, работим в изключително съкратени срокове и съм убедена, че тогава, когато покажем резултати и необратимост на процесите, механизмът ще падне за България," заяви Захариева. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
#КОЙ да прави рИформи в държавата на окончателно победилата Мафия, законен правоприемник на старата комунистическа номенклатура?Старата пиеса на Кольо Георгиен "Съдии на самите себе си", ама на нов глас.Дрън-дрън ярина. Ако някой не ги разбута отвън, никога няма да има промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Не приказки, а оставки, министър!Вие ставате и обяснявате че сте прави и надзорът ви пречи, след като саботирате съдебната система за пореден път. 9 години, какво чакаме - да станат 90 ли? Хайде отивайте си, нека вашето място заеме някой способен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още