IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маковей настоява за запазване на мониторинговия механизъм за България и Румъния

В България липсва политическа воля за изпълнението на механизма, политиците не желаят приемането на закони, които ще се прилагат срещу тях, според евродепутата

17:55 | 16.03.16 г. 1
<p>
	Моника Маковей. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Моника Маковей. Снимка: архив, Ройтерс

Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей, която в момента е евродепутат, настоява мониторинговият механизъм за България и Румъния да продължи, докато не се решат проблемите в двете страни.

На дискусия в Европейския парламент за последните доклади, които бяха публикувани през януари и одобрени от Съвета на ЕС, Маковей коментира, че механизмът за сътрудничество и проверка е полезен за гражданите, но политиците не го харесват, защото трябва да правят реформи.

Според нея в България липсва политическа воля за изпълнението на механизма и че политиците не желаят приемането на закони, които ще се прилагат срещу тях.

По време на дискусията 12 български евродепутати се изказаха против механизма, като настояха той за отпадне. Някои от участниците в обсъждането отправиха обвинения, че Европейската комисия дискриминира България и Румъния, не ги приема за пълноправни членки и пречи на влизането им в Шенген. Румънският социалист Емилиан Павел даже нарече някои от методите й "аматьорски".

Българските евродепутати, които по-късно днес организират в сградата на Европарламента дебат по ползата от европейския мониторинг с участието на главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ВАС Георги Колев, настояха за незабавното премахване на механизма или за разпростирането му върху всички членки от ЕС.

Илиана Йотова, която е зам.-шеф на правната комисия на ЕП, заяви, че "механизмът за наблюдение боксува поне от 4 г. и не отбелязва никакъв напредък". Емил Радев от ГЕРБ пък го нарече "дискриминационен", а консерваторът Ангел Джамбазки добави, че той въвежда "двойни стандарти" и неравнопоставеност. Той се възмути, че и други държави нарушават правилата, имат корупция и проблеми с върховенството на закона, но не са санкционирани от Еврокомисията.

За равнопоставеност настоя и Мария Габриел от ГЕРБ, която смята, че България и Румъния не са по-различни от останалите членки на ЕС и трябва да се наблюдават по рамковия механизъм за върховенството на закона. Това е нов инструмент, който ЕС за първи път прилага срещу Полша, където има съмнения за неконституционни промени, засягащи висшата магистратура. Филиз Хюсменова от ДПС пък поиска правната комисия на ЕП да възложи на Европейската комисия да направи преглед на ефективността и ефикасността от мониторинга.

От Еврокомисията обаче са категорични, че механизмът ще бъде прекратен при задоволително постигане на критериите. Институцията настоява не за съвършенство, а за постигане на разумни резултати от реформите, поради което не се ангажира и с конкретен срок за спирането на механизма, въпреки обещанието на председателя на институцията Жан.Клод Юнкер това да стане до края на мандата му.

Още политически новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 8 години
Колкото по-дълго остане този механизъм за България, толкова по-добре за обикновените хора в страната. Иначе мафиото-политическият олигархизъм даже срам няма да има!Подкрепям, че трябва да го въведат и за други държави - Гърция има също нужда, Италия - също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още