IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в Европа е поставен на карта

Според туроператори след атентатите в Брюксел пътуванията с цел почивка към определени дестинации се редуцират

11:09 | 23.03.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поредният атентат в сърцето на Европа поставя под въпрос сигурността на пътуващите. Терорът – косвено или пряко безспорно влияе на международния туризъм, пренареждайки изцяло топ дестинациите.

Според туроператори заради терористичните атаки пътуванията към определени дестинации са силно редуцирани. При подобен тип нападения, самите организатори на пътуванията се въздържат включването на атакуваните градове в туристическите пакети. 



"Поведението на клиентите, които вече са резервирали или вече са закупили туристически пакети в тези направления, е доста разнопосочно. Едни очаквано анулират своето пътуване, други пък настояват да го проведат и те се притесняват от това дали ще се състои пътуването", заяви председателят на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти Байко Байков

Експерти в туризма обаче са на мнение, че специално за градове като Париж и Брюксел подобни закономерности не съществуват. Дори напротив. По думите на Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма пътуванията до дестинации, които са обекти на терористични атаки, остават все така интензивни. 

Не така стои въпросът обаче с пътуванията към Турция, която също стана обект на редица терористични нападения. От началото на година спада на туристическите посещения там е с приблизително 15%.

Експерти са на мнение, че тенденцията тепърва ще се задълбочава. Те поясняват, че хотелите в южната ни съседка са празни и тази криза ще се задълбочи. 

Всякакви анализи за предстоящия летен сезон в момента са прогнозни. Дали нападенията в рамките на най-желаните туристически дестинации  ще повлияят на пътуванията там, предстои да разберем.

Още новини четете в Bulgaria ON AIR 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
а същевременно възпрепятства и собственикът на туристически обект да потърси информация за госта, като укрива данните за самоличността на резервиралия, вкл. неговия имейл, телефон..2. Втората причина е , че в стремежа си да ,,предложи най-ниските цени, търговският посредник Букинг в противоречие със закона сам квалифицира незаконни туристически обекти, като хотели и хостели.Тъй като въпросните, квалифицирани от т.п Букинг туристически обекти са незаконни или полузаконни в тях съответно няма професионална организация, в т.ч. много от собствениците изобщо не предават данни за гостите на компететните институции, което съответно води и до невъзможност тези институции да проследят и идентифицират лицата, за които има информация, че участват или са част от терористични структури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
,,Те поясняват, че хотелите в южната ни съседка са празни и тази криза ще се задълбочи. "Тези набедени за,,експерти" трябва сами да си скъсат ,,експертните сертификации''. Вместо да се обявява края на туризма в Европа експертите трябва да се обединят за затегне хватката около туристическите посредници-монополисти, като pricline Group, Expedia и WRI, които владеят около 80% от пазара на хотелски резерваци, реализирани онлайн. През октомври заловените четири холандски терориста, направили резервация в софийски хостел,чрез платформата букинг.ком , собственост на Прайслаин Груп, в продължение на няколко дни обикаляха центъра на София необезпокоявани от никого в оглеждане на нови терористични цели и подходящи места за отсядане на свои сподвижници. Причината за това са основно две, като и двете са по вина на въпросния туристически и търговски посредник Букинг.Първата причина е това, че при резервация през въпросната платформа, търговският посредник не верифицира данните на резервиралия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още