IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Европейските служби не могат да ни предпазят от терора

Службите у нас от години са недофинансирани и в резултат не могат да изградят своя мрежа от информатори

11:01 | 23.03.16 г. 10
Експерти: Европейските служби не могат да ни предпазят от терора

Израел, Русия и САЩ са държавите, които работят ефективно срещу тероризма и разполагат с изпреварваща информация за действията на групировките. На техния фон европейските служби нямат абсолютно никакво агентурно присъствие. Това заяви в „Тази сутрин” по bTV бившият съветник на премиера по външнополитическите въпроси Боян Чуков.

„Това, което виждаме с БТР-ите по улиците, е едно шоу за успокояване на общественото мнение – в Израел, САЩ и Русия това не се прави”, посочи той.

Разликата между случилото се Париж и Брюксел е огромна, уточни той. По думите му в Париж нивото на организация е било на ниско ниво, а сега в Брюксел имаме атака върху център – транспортен и критичен за цялата страна. Тоест започва да градира, посочи Чуков.

Той обърна внимание, че терористите и в Париж, и в Белгия са хора, които са расли в Европа. „Те са рожби на демокрацията, каквато имаме днес в Европа. Още не са се включили тези 2000 джихадисти, които са дошли в Европа да водят терористична война”, предупреди Боян Чуков. 

Експертът отхвърли тезата, че атентатът в Брюксел е в отговор на залавянето на Абдеслам. По думите му и френски експерти са заявили, че не става дума за отмъщение. „Белгия се оказва, че е заден двор на Франция, където се подготвят терористите и извършват атентати във Франция”, каза Чуков.

Чуков изрази мнение, че Европа е тръгнала по пътя на разграждане на националните държави, което върви ръка за ръка с разграждането на силовия сектор и сега пред Стария континент има 3 алтернативи: да стане сунтитски или османски халифат; фашизмът в лицето на появяващите се паравоенни формирования да се завърне или да се тръгне към реална борба с екстремизма”.

„Координация в Европа не може да има, не може едно много мощно разузнаване да сътрудничи с едно дребно разузнаване, което не може да си позволи да плаща заплати”, подчерта той. Киров също посочи, че службите у нас от 25 години са хронично недофинансирани и в резултат не могат да изградят своя мрежа от информатори.

В същото време, той беше категоричен, че България е не само потенциална, но и реална цел на терористите.

Според бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров, атаките, дошли след ареста на заподозрения за атентатите в Париж Салах Абдеслам, са дело на друга терористична клетка и представляват „сериозна демонстрация на сила”.

Пред bTV той подчерта, че вчерашните атентати са „терористична операция” със сериозна логистика. „Отговорността в голяма степен трябва да се търси от специалните служби на Белгия, но и на Франция”, подчерта той. По думите му именно от тях се очаква да разполагат с изпреварваща информация за действията и замисъла на джихадистите, но за целта е нужна добра агентурна мрежа, каквато явно няма в изключително затворените мюсюлмански общности.

Според Киров проблемът е дълбок – става дума за лица второ поколение, които произхождат от средите на емигриралите преди време, така че стои въпросът на интеграцията. Очевидно е, че не са интегрирани и социално изключени, не виждат перспектива  - нещо, което Европа не се е справила. По думите му това е „пренасяне на бойни действия от Близкия изток на територията на Европа” и тепърва ще има развитие.

Експертът по сигурност Тихомир Стойчев също говори за сигурността в Европа и провала на европейските политики в ефира на Bulgaria ON AIR.

Европейският съюз трябва да се еманципира, да не се подкрепят тези двойни стандарти при намесата в близкоизточните конфликти, да се откажем от илюзията, че е възможна пълна интеграция на тези хора, които са пожелали да живеят в по-добре устроен свят, каза експертът по сигурността. Той посочи случаят "Брайвик" като доказателство, че интеграцията на малцинствата в Европа не върви.

"Тези удари във Франция и Белгия показват, че "Ислямска държава" се е целила главно към сърцето на Европа. Дали техният лелеян, мечтан ислямски халифат ще се случи, не знам, но аз на една международна конференция поставих въпроса, че най-вероятно ще постигнем халифат от федеративен тип. В множество държави, множество клетки, региони, които ще бъдат обособени като анклави на радикалните ислямисти", заяви Стойчев.

"Говорим за един от години международен терористичен интернационал - мести се от една гореща точка към друга, трупа боен опит и озлобление", каза той.

"Неуспехът на интеграцията на емигрантите от тези региони показа и друго - вече няколко поколения, хора, които са се раждали, образовали, бихме смятали, че ще се интегрират успешно в този наш свят, изведнъж се оказва много по-примамливо да влязат в редиците на ИД или други радикални организации", каза експертът.

На въпрос как трябваше да действа Агенцията за граничен контрол на ЕС "Фронтекс" след 13 ноември, Стойчев заяви, че това е провал не само на европейските служби за сигурност, но и на европейските политики.

"Изводът според мен е, че позовавайки се на нашите национални суверенитети в рамките на ЕС, трябва политическият и управленски елит да поеме тази отговорност и да се държат като суверен", категоричен е Стойчев. "Народът ги е изпратил там, за да ни управляват и пазят надеждно. Светата троица, която беше записана и в стратегията за национална сигурност от 2011 г. - индивид, общество, държава - да бъдат гарантирани и отговорност на първо място на изпълнителната власт", допълни експертът.

На въпрос защо редиците на ИД растат, Стойчев каза, че това е идеология и не може лесно да се спре. "ИД да не забравяме, че е продължение на Ал Кайда. Не ни чака много светло бъдеще", заключи Тихомир Стойчев.

По всяка вероятност атентаторите в Брюксел са имали вътрешна помощ, коментира в "Денят ON AIR" Йордан Божилов. По думите му случаят показва ясен пробив в сигурността на европейските сили и то в такива ключови места като летищата. "Виждаме един определен почерк, търси се ефектът, търсят се жертви. Терирстичните актове целят именно това - максимален брой жертви, като опит да се повлияе на правителствата", анализира Божилов.

Той обърна внимание, че най-критичните места за сигурността на гражданите остават метростанциите, големите молове и стадиони, както и заводи, опериращи с опасни средства.

И въпреки че последните атаки като провал на европейските служби за сигурност, Божилов подчерта, че следващата стъпка е да се наблегне на анализа на причините за случилото се. От една страна, това са пропуските в сигурността, а от друга, проблемът с интеграцията на мюсюлманските общности в Европа.

"Борбата с тероризма минава през сътрудничество на хора, но ние трябва да убедим хората, които подкрепят крайна форма на радикализъм, че това не е начинът да се противопоставиш и да решиш някакъв свой проблем, бил той политически, социален, икономически или религиозен", коментира Божилов.

Той цитира доклад на разузнавателните служби на Великобритания, който гласи, че към днешна дата не съществува единен профил на съвременния терорист: "Той може да има семейство, да е добре образован... трябва да се изяснят кои са подбудите и социалните явления, които мотивират тези хора".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Да, ама НЕ.Африка е голям континент с много бело и жълто злато, а Близкия изток има много черно злато.Демократизиращите се бутат там, а не обратно..Ислямския тероризъм има дълга история, а останалите НЕ СА просто пасивни наблюдатели - напротив. Особено последните години доста активно действат. По един или друг начин в ТЕХНИТЕ земи.Не се чуди, защо гърмят после бомби в "сърцето на Европа" и "ама какво сме им направили, че да ни бомбят".. Това е мръсната игра на висши политици с геополитически амбиции в Африка и Близък изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
toto
преди 8 години
Живял съм с мюсюлмани и знам що за стока са - Хрисими работливи хора, големи приятели и с години ти правят само услуги и добрини... НО ако ходжата им заповяда (натисне копчето) идват вечерта докато спиш и ти режат гърлото на теб и цялото семейство... затова бай Тошо ги изгони всичките навремето, защото не можеш да кажеш кой е терорист! Има една популация и на който му натиснат "копчето" -> тои е! Промити мозъци и това не се лекува -само може да се влоши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
toto
преди 8 години
да и полицай в тоалетната вкъщи, щото някой талибан може да дойде с куфарите и да ми взриви тоалетната.... Тези *** ли са? Ако бяха забранили фашизма през 1935 нямаш да бъдат избити десетки милиони! Сега го забраниха, ама няма да върнат загиналите! За това да забранят исляма в Нормалните страни и всички които нарушават закона да ги пратят в Африка да си говорят с камилите... и да си взривяват в пустинята колкото искат! Има и християнски секти, които са забранени какво толкова - не е на религиозна основа а става дума за оцеляване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Тоя "тероризъм" нема НИЩО общо с исляма. Мотивацията на хората е да направят единна система за сигурност. Мотивацията им е по субективни критерии (ако не се харесваш на вожда) да те вкарва на топло или директно куршум "защото си терорист". Исляма и наркотиците са просто удобен инструмент..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Икономическият и институционален разпад е логично следван и от социален - та в какво да се интегрират .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
"Чуков изрази мнение, че Европа е тръгнала по пътя на разграждане на националните държави, което върви ръка за ръка с разграждането на силовия сектор"... и изграждането на новия. За целта тези терористични атентати на изграждащите тази система им идва ДЮШЕШ!"това не е начинът да се противопоставиш"А кой е начина? Да се дондуркаш свиркайки по улиците, а тоя дето трябва да те чуе да затваря прозореца на бронираната лимузина и да ходи да си пие с вожда му на сигурно зад 5 метровата ограда?Естествено че се радикализират. И това е само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
За много неща са прави, но не коментират защо атентаторите не се притесняват че от взривовете им може да пострадат не само невинни, но и хора от тяхната среда ?! Това е интересен въпрос, свързан както с интеграцията и местата където се движат хората от различните общности, така и с принадлежността на самите атентатори. Излиза че те или не са очаквали на летището и в метрото да има хора от тяхната принадлежност, или са готови да жертват и мюсюлмани, което води до съвсем други заключения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Ми то като се започне от 11.09.2001 и до днес , нали все туй е целта...пари от страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
И правилни неща са казали но и доста глупости. И разбира се, изводът е, дайте ни много повече пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Да си дойдем на думата...да идват американците , че изгинАхме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още