IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълбоката заплаха, която разкриват атаките в Брюксел

Терористичните атаки често са извършвани на местно ниво, организирани от хора, които са добре интегрирани в определени общности и квартали

16:16 | 22.03.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Експлозиите в Брюксел днес подчертават няколко основни важни точки. Първата е, че очевидно заплахата от ислямски екстремисти в Европа може да се засилва или отслабва, но не може да изчезне, когато бъде арестуван един-единствен човек.

"Големият удар“ от петък, както високопоставени държавни служители го наричат, сега изглежда не толкова голям, пише в свой анализ Guardian.

В подобни ситуации за агенциите за борба с тероризма целта е да получат възможно най-бързо информация, за да научат повече за нападението и да открият заподозрените, преди те дори да имат време да изчезнат или да планират нов удар. Такива престъпни мрежи бързо се разпадат под подобно напрежение, както се случи в Ирак в средата на миналото десетилетие.

За терористите целта е да покажат, че все още могат да вършат подобни неща, да мобилизират и поляризират чрез насилие. Тук не става дума толкова за отмъщение, колкото за демонстриране на способности.

Белгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс заяви в неделя, че Салах Абдеслам, който беше заловен в неделя, е казал на разследващите, че е планирал нова атака в Брюксел. Абдеслам е предполагаем организатор на атентатите в Париж.

"Той беше готов да направи нещо такова в Брюксел и това може да е реално, тъй като открихме доста оръжия, тежки оръжия, в първото разследване и установихме, че има нова мрежа от хора около него в Брюксел“, посочва Рейндерс.

Тази мрежа може би е била в състояние да действа, преди службите за сигурност да успеят. Възможно е във въпросната мрежа да са замесени други двама мъже, за които се смята, че вероятно са имали важни роли за атаките в Париж.

31-годишният Мохамед Абрини, белгиец с мароканско произход, е единият от тях. Той е изчезнал, след като вероятно е изиграл важна роля в планирането и логистиката на ноемврийските нападения.

Той е приятел от детство на Абдеслам – семействата им живеели в съседство в брюкселския квартал Моленбеек, от който са били част от нападателите в Париж. Мъжът е описан в международната заповед за арест като „опасен и вероятно въоръжен“.

Полицията издирва и заподозрян, който е известен само под името Суфиан Каял. Мъжът е представил фалшиви документи с това име, когато е бил проверен на границата на Австрия и Унгария на 9 септември. Той е пътувал с Абдеслам и Мохамед Белкаид, 35-годишен алжирец, който беше убит във вторник по време на полицейските действия в Брюксел. Тримата мъже са обявили, че отиват във Виена на почивка и не са предизвикали подозрения.

Но мрежата всъщност включва и много други, сочи разследването. Това е реалността на съвременния ислямски екстремизъм в Европа. Не става дума за т.нар. вълци единаци, а за малък, но значителен брой хора, които са дълбоко вкоренени в по-широки общности и квартали.

Те или споделят екстремистките виждания на нападателите, или са в готовност да ги подкрепят заради приятелски или семейни връзки, ако не и двете. Проучвания показват, че много голям процент от нападателите говорят с хора от близкото си обкръжение, подсказвайки какво точно планират.

Някои от близките се обръщат към полицията. Подобен сигнал се смята, че е завел силите за сигурност до убежището на Абдеслам миналата седмица, твърдят френски медии.

Други обаче предпочитат да не говорят с полицаи.

Единият проблем на службите за сигурност е, че хората, които подкрепят подобни нападатели, без самите те да действат насилствено, могат лесно и бързо да се превърнат в преносители на бомби и въоръжени лица при определени обстоятелства – например задържането на ключов член или поръчка от по-старши ръководител извън страната.

Въпреки глобалната визия за екстремистките идеологии и описването на групи като „Ислямска държава“ и Ал Кайда като международни, тази активност е фундаментално локална.

През последните десетилетия почти всички атаки в Европа са включвали местни хора, които са нападали местни цели, с осигурени на място материали и оръжия. Ако експлозиите във вторник сутринта в Брюксел са терористични атаки, вероятно случаят е същият.

Всичко по темата следете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
разкриват вътрешни проблеми и това че така наречената интеграция е само игра на думи и без никакви реални опити и действия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Teхнологията за всяване на паника и страх "11.09.2001" в действие...класическа версия , няма ъпдейти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
ira333
преди 8 години
До къде стигнаха европиските им цености. Джихадистите да ги е-бат в собсвената им страна . Посрещаите ги целувайте ги давайте им всичко дори жените си им пращайте вечер да се облекчават господа евро-депутати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 0
panther
преди 8 години
"Гордостта" на западната интеграция... Тези хора са живели 50 години в Европа и резултата е "хора, които са добре интегрирани в определени общности и квартали", което си е чист оксиморон. Хората се интегрират в обществото, а кварталите и общностите се капсулират. Такива квартали са тумори в сърцето на демократична Европа. Силен организъм може да понесе определен брой ***, но когато организмът отслабне (икономическа криза, висока безработица, слаби политици) и *** станат твърде много последствията се виждат.Хуманно отношение заслужават хората, а не полупримати-полупаразити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Това не е вярно. Бойко каза, ние терористи не можем да интегрираме. Значи ако е интегриран, не е терорист, а ако е терорист, не може да е интегриран
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още