IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е нащрек след взривовете в Брюксел

Летищата повишават мерките за сигурност, а авиокомпании отменят или пренасочват полети

12:10 | 22.03.16 г. 12
<p>
	Летище &quot;Завентем&quot; беше евакуирано след взривовете. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Летище "Завентем" беше евакуирано след взривовете. Снимка: Ройтерс

Редица европейски летища повишиха мерките за сигурност след взривовете на летище "Завентем" в Брюксел тази сутрин, а авиокомпаниите отменят или пренасочват полети.

Летището в Брюксел ще остане затворено поне до 7 часа утре, а градският транспорт в града е спрян до второ нареждане. Спрени са и високоскоростните влакове от и към Брюксел, предаде кореспондентът на БТА.

Тунелите в белгийската столица са затворени за движение на автомобили, съобщи центърът за контрол Mobiris в Twitter.

Гръцката авиокомпания Aegean Airlines отменя до ново нареждане всички полети за Брюксел, пише гръцкото издание Нюз.ин. Полет на компанията от Атина за Брюксел днес е бил отклонен и самолетът е кацнал на летището в Дюселдорф.

Самолет на финландската авиокомпания Finnair, излетял тази сутрин от Хелзинки за Брюксел, е пренасочен към Амстердам, предаде ТАСС. Друг полет - от Брюксел за Хелзинки - е успял да излети преди взривовете.

Turkish Airlines отмени днес редовния полет от Истанбул за Брюксел, съобщи още ТАСС, като се позова на съобщение на авиокомпанията. По време на двата взрива на брюкселското летище в небето е имало още един самолет на Turkish Airlines, излетял в 8,05 часа от летище Ататюрк в Истанбул. Самолетът е бил пренасочен за кацане в град Лиеж.

Междувременно Франкфуртското летище се подготвя да приеме полетите, отклонени от Брюксел след двете експлозии, предаде dpa.

Първият полет е на Austrian Airlines и вече е насочен към Франкфурт, съобщи говорител на летището. Франс прес съобщи, че на Франкфуртското летище са въведени засилени мерки за сигурност.

На пражкото международно летище "Вацлав Хавел" са въведени повишени мерки за сигурност, съобщи информационната служба на летището в Прага, цитирана от ТАСС.

"Засега полетите за Брюксел са отменени", подчерта службата, допълвайки, че се чака информация от Брюксел. Ако ситуацията в белгийската столица се нормализира, се очаква първият самолет от Прага да излети в 11.30 часа средноевропейско време (12.30 часа българско).

На пражкото летище са засилени митническите проверки и е увеличен броят на полицейските патрули. За осигуряване на сигурността са пристигнали специалисти със специално обучени кучета, които търсят взривни устройства.

На парижкото летище Роаси-Шарл де Гол са въведени засилени мерки за сигурност, съобщи летищен източник, цитиран от Франс прес.

"Системата за предотвратяване в момента се разполага на всеки от осемте терминала на летището и в двете гари, като влаковете от Брюксел се проверяват, мобилизирани са екипи с обучени кучета", обясни източникът.

В Холандия са въведени повишени мерки за сигурност по летищата, а по границата с Белгия е засилен контролът, съобщи холандската антитерористична служба, цитирана от Франс прес.

"Вземаме допълнителни мерки от съображения за сигурност. Това означава допълнителни патрули на жандармерията на летищата в Схипхол, Ротердам и Айндховен и засилени проверки на южната граница", съобщи службата в сайта си.

Засилени са и охранителните мерки в железопътните гари на Холандия. Особено внимателно се следят влаковете до и от Брюксел.

Германската полиция повиши днес мерките за сигурност на най-голямото летището в Германия - това във Франкфурт на Майн, заяви представител на правоохранителните органи, цитиран от ТАСС.

"Много внимателно следим ситуацията", каза той. На летището е засилено полицейското присъствие. Около 2500 полицаи бдят за сигурността на летището във Франкфурт.

Железопътният оператор Eurostar, който обслужва високоскоростната железница между Лондон и Бюксел, отмени всички влакове за днес, предаде Ройтерс.

Равнището на терористична заплаха в Белгия бе повишено на най-високата си степен за цялата страна след експлозиите в летището на Брюксел, съобщи говорителят на вътрешното министерство Ян Ямбон.

Сградите на правителството и на парламента на Белгия в Брюксел бяха евакуирани, а Европейската комисия прикани служителите си да останат у дома или на работните си места, предаде Франс прес.

Полетите от София за Брюксел са спрени, съобщи пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БТА.

По-ранно днес министър Московски каза, че имаме готовност на чисто оперативно ниво - както в РВД, така и на летищата, ако е необходимо, пренасочени полети да бъдат поети от наши летища.

Поне от месец отвсякъде е повишено нивото на безопасност, коментира още Московски, като отбеляза, че в Брюксел то е увеличено в максимална степен, „релевантна на война“. Към момента нямаме информация да се налага такава нужда

Министерството на външните работи призова българските граждани, които планират пътуване до Белгия, да отложат пътуването до изясняване и нормализиране на обстановката. За вече пребиваващите там се препоръчва редовно да следят съобщенията и да спазват стриктно разпоредбите на официалните местни власти, да избягват да посещават оживени места и големите транспортни центрове, както и да проявяват повишена бдителност при пазаруване в големите търговски центрове.

Подробности вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Браво,,,технологията за всяване на страх "11.09.2001".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Тава е
преди 8 години
Съболезнования към близките на загиналите невинни хора ! Все пак не забравяйте, че всичко е театър, като арената на гладиаторите Алчните си устройват представления и безплатна гощавка. Едни си взривиха кулите, а други си устройват фоерверги за да държат изкъсо стадото и да цицат повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 6
michaelis21
преди 8 години
О, като има зрелища (разбирай атентати), гледам всичките, червени, сини, безцветни, безлични *** (разбирай зган) са изпълзяли и са налазили форума по всички теми, не само Политика както обикновено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
michaelis21
преди 8 години
Около 2500 полицаи бдят за сигурността на летището във Франкфурт.A, аха.Значи едва ли ще предотвратят един дрон с бомба пуснат за полет от един километър (дрона си има камера, спокойно).Тия, в Белгия, нямат ли дронове ?Пускат един през ноща над Европейския Парламент, никакви жертви и по-голям ефект.Или през ноща - станция на метрото.Сега ще настроят Европа срещу тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
Имам чувството, че терорът тепърва започва в ЕС! Като слушам по ТВ съобщенията, че във всяка страна са се върнали хиляди от участниците в ДАЕШ, да се чуди човек, как може такива хора да бъдат пуснати да се разхождат свободно! Европейските политици най-после трябва да разберат, че европейците не се понасят с бурки, забрадки и други! Да не ги импортират допълнително! Вече и правителствени лица обявяват, че са против приемането на Турция в ЕС и че ще настояват за референдуми, на които лично ще гласуват с НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Брюксел спрете търговията с долари и финансирането чрез Неправителствени Демагогии (пълна забрана) -> нема да имате/ме проблеми или ше ги редуцираме доста - гаранте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
много бавнозагряващи са тияи имат някакво странно качество да не виждат очевидните неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 0
Alx
преди 8 години
Някъде тук на фермера може да му дойде на акъла да "чипира" всички ***, за да следи за безопасноста на стадото....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Европа е нащрек след взривовете в Брюксел---Е най-накрая Европа се сети. Доста късно и без особено ефект.. но пък се е сетила вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
така се става "свободен" със засилване на мерките за сигурност докато не почнем да ходим с едно гюлле с верига кат през 15 век .... а не със забрана за "международни" НПО организации. Че то същото като в Северна Корея аз незнам Запада кво искат от тях нон стоп и им вика,че са "недемократични" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още