IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абдеслам планирал нови терористични актове от Брюксел

Основният заподозрян за атентатите в Париж Салах Абдеслам бе задържан при акция в Брюксел в петък

17:15 | 20.03.16 г.
Абдеслам планирал нови терористични актове от Брюксел

Единственият оцелял пряк извършител на атентатите в Париж на 13 ноември Салах Абдеслам, който бе задържан в Брюксел в петък, казал при разпитите, че планирал нови терористични актове от белгийската столица. Това заяви днес министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс, цитиран от АП.

Абдеслам признал, че "бил готов да рестартира нещо от Брюксел". И това може би е истина, посочи Рейндерс. Той обясни, че белгийските власти приели това твърдение на джихадиста от групировката "Ислямска държава" насериозно, тъй като открили много оръжия, включително тежки, при първите обиски. Те освен това разкрили нова мрежа от хора около Абдеслам в Брюксел.

На джихадиста в Белгия вчера бяха повдигнати обвинения в убийство по терористични подбуди. Франция обаче издаде нова европейска заповед за арест срещу Абдеслам - единственият останал жив пряк участник в атентатите в Париж, при които бяха убити 130 души. 

Салах и брат му Брахим бяха сред терористите, убили 130 души в Париж на 13 ноември и ранили други 350. Брахим се самовзриви на улица с кафенета. Колата на Салах била спирана три пъти от полицията на връщане към Белгия, където живеел от малък, припомня Dnes.bg. Следите му бяха загубени в Брюксел в деня след атентатите и оттогава той е неуловим. 

Преди атентатите в Париж Абдеслам е живял в Моленбек. След информациите за полицейската операция в предградието премиерът на Белгия Шарл Мишел е забелязан да напуска срещата на лидерите на ЕС, предава AFP.

Припомняме, че при антитерористична операция във вторник основният заподозрян за атентатите в Париж Салах Абдеслам бе избягал. Негови пръстови отпечатъци и ДНК са били открити в апартамента, който щурмува полицията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още