IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел

По последни данни на здравното министерство в Белгия загиналите са 26, а ранените - почти 140 души

14:23 | 22.03.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Ислямска държава“ пое отговорността за извършените в Брюксел атентати, предаде руската информационна агенция ТАСС. Заявлението на екстремистите е било направено чрез свързаната с тях информационна агенция „Амак“.

По-рано в социалните мрежи се появиха публикации от радикално настроени групировки, които приветстваха терора в столицата на Белгия, обединени под хаштаг #Brusselsonfire по подобие на хаштага, използван при атентатите в Париж през ноември миналата година.

Междеувременно полицията в Брюксел е арестувала двама мъже в района на жп гара Норд. Според информация на ВВС полицията претърсва и жилища в Брюксел, като издирва свързани с атентатите лица.

По-рано днес руските служби са предупредили властите в Белгия за подготвяна атака от трима бойци на "Ислямска държава", двама от които са братя от Беларус. Те са получили бойна подготовка в Сирия и през февруари са влезли в Белгия.

По последни данни на здравното министерство на Белгия след взривовете в Брюксел са загинали общо 26 души – 11 на летището и 15 в метрото. Ранените са почти 140 души.

На летището, в залата за заминаващи, е бил намерен автомат Калашников – същият като използваните автомати при атентатите в Париж, съобщава ВВС. Открита е и трета, невзривена бомба.

Властите в Брюксел евакуират сградите на изпълнителната и законодателната власт в Белгия, както и на европейските власти. Тече евакуация и на кралския дворец в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Тава е
преди 8 години
Трябва да си много глупав, за да си вярваш, или ти плащат за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Хахаха... Е чекай бре, нали в Русия има еднолична диктатура и всичко се командва еднолично от Путин? Или си забравил опорната точка?Хипотеза, хипотеза - колко да е хипотеза? По една такава хипотеза за малайзийския Бойнг нахлузиха през август 2014 санкциите на Русия... ако помниш де... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
Забравил си руския май... Къде видя да е посочил Путин? Човека казва... "........Няма да се очудя, ако това се окаже елемент от хибридната война на Русия.... " Т.е дава хипотеза, вярно абсурдна, но само хипотеза.. не посочва виновен.... Дай да сме коректни поне днес и да не правим евтини, долнопробни интриги и инсинуации...И да не се връзваме на такива..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
добре тва ясно от самото начало, че са те преди беше фирмата Ал Кайда са е Педил, а паспортите паспортите дето тепърва ше изровят там ме интересува от коя държава са ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
Хехе... Това е долна инсинуация на ТАСС! Шефът на украинската служба за сигурност СБУ вече посочи Путин като организатор на събитието:Вы, наверное, уже знаете, что сегодня в Брюсселе были два взрыва, и по предварительным данным, есть 12 жертв. Я не удивлюсь, если это является элементом гибридной войны России, хотя будут кивать на ИГИЛ, сказал Грицак."https://lenta.ru/news/2016/03/22/psih/Да не каже некой, че руснаците си измислят, ето и украински източник:http://***.pravda.com.ua/news/2016/03/22/7102893/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още