IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терорът в Брюксел, или "Защо ни мразят толкова?"

Втората голяма терористична атака в Европа за по-малко от 4 месеца ще преобърне всички политики – от бежанската до Brexit

18:56 | 22.03.16 г. 59
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дори преди димът над летището в Брюксел съвсем да се разсее и преди да приключат първите три месеца на годината със сигурност е ясно едно: втората голяма терористична атака в Европа за по-малко от четири месеца ще преобърне всички политики – от бежанската до сигурността и Brexit, пише в коментар POLITICO.

Подобно на атаките, които удариха Париж през ноември, оставяйки 130 жертви след себе си, координираните атаки във вторник целят да напомнят на европейците колко уязвими са всъщност.

И в това отношение терористите успяха.

И докато линейките летяха към ударените места, представителите на Европейския съюз (ЕС) се оказаха затворени в офисите си, гледайки невярващо на случващото се.

„Толкова много пъти съм минавала покрай тези места. Защо ни мразят толкова много?“, се пита в Twitter Франческа Брантнер, германски депутат от партията на Зелените и бивш член на Европейския парламент.

Атаките, както един коментатор от мястото на събитието каза, удариха „сърцето на Брюксел“. И на Европа.

„Тази терористична атака бе насочена не само към Брюксел, но и към нашата свобода, нашата свобода на движение, на придвижване и на всеки, който е част от ЕС“, заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер в Берлин.

Фактът, че атаките се случват само няколко дни след ареста на най-търсения заподозрян терорист в Европа, описван от властите в Брюксел като огромен удар за терористите, само ще засили нарастващото усещане за безпомощност.

Въпросът сега е дали 28-те страни членки на ЕС ще отговорят на заплахата – след първоначалния шок и обещания за солидарност, като съюзници с общо усещане за цел или ще се оттеглят в рамките на националните си граници.

Отговорът в крайна сметка ще определи и бъдещето на съюза като цяло и дали изобщо ще има такова, пише още POLITICO.

Няма подходящ момент за терористична атака, но нападенията във вторник едва ли могат да се случат в по-малко благоприятен за ЕС момент.

Докато блокът полага усилия да управлява бежанската криза, той се опитва да спре провала на Шенгенското пространство и да запази Обединеното кралство, втория си най-голям член, в състава си. В същото време множество части от ЕС се борят с висока безработица и продължителна икономическа стагнация, което допълнително оронва общественото доверие в европейските институции.

Ако последните събития могат да бъдат някаква насока, европейците ще срещнат с трудности да преминат отвъд политиката на страх, която проникна в последните дебати на блока. Франция, например, реагира на атаките през ноември налагайки отново граничен контрол и ясно заявявайки, че няма голям интерес да приема сирийски бежанци. Макар че тази реакция е разбираема, тя не е благоприятна за намирането на общи решения в ЕС.

Подобно на Париж нападенията в Брюксел ще засилят атаките на отцепниците и възраждащите се антиимигрантски популисти. А те няма да губят много време и ще сграбчат веднага възможността.

„Този ужасяващ терористичен акт показва, че зоната за свободно движение Шенген и хлабавият граничен контрол са заплаха за сигурността ни“, заяви говорителят на британската Партия на независимостта (UKIP) Майк Хукъм.

Той цитира твърденията на Интерпол, според които 5000 джихадисти са навлезли в ЕС от Сирия, отбелязвайки, че 100 от тях вероятно живеят в известния с лоша слава квартал на Брюксел Моленбеек.

„Брюксел, който де факто е столица на ЕС, е и джихадистка столица на Европа. А поддръжниците имат дързостта да твърдят, че в ЕС сме в по-голяма безопасност“, публикува мнението си в Twitter колумнистът за Telegraph Алисън Пиърсън.

Като друг признак, че атаките може да засилят поддръжниците на Brexit, британският паунд потъна спрямо еврото.

Срещу този наратив, който без съмнение ще се наложи в националните дебати в цял ЕС, ще са нужни убедителни лидери и решения. Както на много други фронтове в Европа тези дни само един лидер притежава нужните политически умения и ранга, за да поеме тази роля – Ангела Меркел.

В петък в Брюксел Меркел прогнозира, че последното споразумение за бежанците между ЕС и Турция ще срещне много сериозни предизвикателства. Малко вероятно е да е очаквала случилото се във вторник.

Първото предизвикателство пред нея сега ще бъде да убеди останалата част от Европа да приеме противоречивата сделка за разширяване на безвизовите пътувания на турски граждани в ЕС и приемането на още сирийски бежанци, коментира изданието.

Като част от споразумението Европа обеща да приеме голяма част от 2,7-те млн. сирийски бежанци в Турция, когато Анкара покаже, че може да контролира морските си граници и да спира хората да бягат през Егейско море.

Терористичните атаки обаче може да уплашат Европа, така че да залости още по-силно вратите си. Дали нападателите ще се окажат бежанци или не е страничен въпрос. В Европа по-големият страх е ислямизацията.

Такъв е случаят дори в Германия, където опасенията за дългосрочните влияния от приемането на над 1 млн. мюсюлмани бежанци през миналата година е двигател на ответния удар срещу политиките на Меркел.

„Достатъчно!“, писа в Twitter Маркус Прецел, регионален лидер на дясната Алтернатива за Германия, партия, която е против приемането на още бежанци.

Дори ако Меркел успее да запази посоката на бежанската стратегия на ЕС, Шенгенското споразумение може би се насочва към края си.

Много смятат, че европейският граничен пакт, който позволява пътуването без паспорти в по-голямата част от Стария континент, е есенцията на членството в ЕС. Но е трудно да се защити тази теза в лицето на терора. Някои страни, включително Германия, вече въведоха формални проверки по границите си.

По-рано този месец европейските лидери представиха план за възстановяване на отворените граници до края на годината.

Атаките в Брюксел вероятно ще унищожат тези надежди. Точно както Шенген позволява свободното придвижване на стоки и хора, той позволява и на терористите да се местят безпроблемно от една юрисдикция в друга.

А след случилото се в Брюксел дори за най-либералните европейски политици ще бъде трудно да се противопоставят на призивите за по-суров контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

57
rate up comment 2 rate down comment 0
panther
преди 8 години
cвирки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 6 rate down comment 0
panther
преди 8 години
Ами да, в Русия ще ги счупят от бой, а в западна европа ще има социалки + *** от женките от двата пола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 6 rate down comment 3
Фakyшка
преди 8 години
Mи няма да живеят в Русия я! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
,,КАКВО всъщност ИСКАТ тия лоши терористи с бради ?"Всъщност, нито един от терористите; нито тези в Брюксел,нито от Бургас, нито в Париж, бяха с ,,бради"Изграждането на този образ на терориста, като ,,мъж с брада" е медийна пропаганда, дело на националистки пропагандатори в стремежа да асоциират всеки идващ от Азия, като терорист. Факт, който по никакъв начин не беше доказан, като видно, че както атентаторите от Париж, така и от Брюксел бяха европейски граждани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 15 rate down comment 14
Pronto
преди 8 години
Ако има някой който да мрази повече европейската култура от арабите и да иска унищожавянето й, това са българските руснаци. Повечето от тях впрочем също живеят и учат на Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 0
salaga
преди 8 години
и последните в Париж и Брюксел жертви са обикновени хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 11 rate down comment 2
salaga
преди 8 години
Не съм чел всички коментари, но ме гложди един въпрос.КАКВО всъщност ИСКАТ тия лоши терористи с бради ?Никой нищо не казва и не коментира. Внушават ни, че едни лоши хора с лоши намерения се забавляват да взривяват обикновени граждани на публични места.Много плитко и глупаво, но така ни се внушава. И затова ще се налага тотален контрол и мерки за сигурност. И чипове под кожата на всеки, за да се следи всичко.Всъщност и атентатите в Париж и Брюксел са дело на една групичка от брюкселско предградие, които са родени и израснали там. Набива се на очи, че някой ги е вербувал, убедил, финансирал и ръководил, И съм сигурен че този някой не е ИДИЛ.Защо при всички атентати от последните години няма цели и жертви сред политическия и бизнес елит, а само обикновени хора ?Ако някаква организация има политически и религиозни искания, би трябвало да се прицели именно в управляващите структури.При всички знакови атентати - кулите в Ню-Йорк, железниците в Испания, метрото и автобусите в Лондон..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 9 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
Двуличната европейска политика се илюстрира съдържателно с конфликтите в Ирак, Сирия и Либия. Държавите( бел.оглавяваната от САщ коалиция) които налагат волята си чрез оръжие в Сирия и Ирак, отказват да поемат отговорност за цивилните жертви, чиято собственост, държава и икономика бяха унищожени от горепосочените държави.Днес, когато стане въпрос за отговорността по отношение на цивилното население, която трябва да се изразява в предоставянето на обежище на бягащите от военните кофликти цивилни,т.нар. ,,западни държави" декларират, че нямат и не искат да носят никаква отговорност; в същото време военните им авиации продължават да унищожават имущество и инфраструктура под предлог ,,за налагане на демокрация" Бел. под аналогичен предлог ,,за налагане на цивилизацията" през 16 век англичани, испанци и французи.. създадоха колониалната система'; в този смисъл, нищо ново под слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 12 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
,,Защо ни мразят толкова много?"Народите от Азия, Африка и Близкият изток определено имат достатъчно основания ако не да ,,мразят'', то поне да не обичат европейците. След разпадането на колониалната система в средата на 20 век, държавите-колонизатори, конкретно Великобритания и Франция твърде много ,,преуспяха" в намерението си да наложат икономически и политически контрол над подвластните им в миналото общества и народи.Географското пространство на Азия, след разпадането на колониалмната си-тема беше конституирано не според етническия състав на населението, живеещо там, а така, че да запази икономическите лостове за влияние върху подвластните. Икономическите лостове за влияние се осъществяваха чрез политическите представителства, а когато тези политически представителства отказваха да съдействат на колонизаторите под предлог за защита на ,,демокрацията" и ,,свободата" Европа и САЩ налагаха волята си чрез сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 9 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Да ти припомня или да те известя ако не знаеш! " In a nationally televised speech last September explaining his plan to degrade and ultimately destroy ISIS, U.S. President Barack Obama drew a straight line between the group and al Qaeda and claimed that ISIS is a terrorist organization, pure and simple. This was mistaken; ISIS hardly fits that description,..." ЗАЩО!??? Какво още трябва да направи ИД за да я признаят за терористична организация? :))) КГБ и ГУЛАГ ги остави за малко! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още