IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общопрактикуващите лекари предприемат ефективни протестни действия

Настояват да не влиза в сила служебният национален рамков договор

16:22 | 23.03.16 г. 1
Общопрактикуващите лекари предприемат ефективни протестни действия

Общопрактикуващите лекари ще предприемат ефективни протестни действия през следващата седмица. В протестите ще се включват поетапно лекари от различни области от страната.

Това се посочва в писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Медиците изказват огорчението си от пренебрегването на проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ и формалното отношение от страна на Министерството на здравеопазването. 

В писмото си от сдружението настояват да не влиза в сила проектът за решение на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за служебен Национален рамков договор, а да остане в сила сега действащият договор. 

Обсъждането на всички теми, свързани с общопрактикуващите лекари, да стане на високо експертно ниво между ръководствата на здравното министерство и на сдружението под контрола на премиера, искат лекарите.

От сдружението описват в писмото си "някои неистини, които се насаждат у обществото". Става въпрос за твърдението, че е разширен обемът на профилактичните прегледи за възрастни,  че са подобрени условията по диспансерно наблюдение на пациентите с хронични заболявания, че бюджетът за общопрактикуващите лекари ежегодно и значително расте,  че въвеждането на пръстов идентификатор ще подобри качеството на достъпа и контрола и други.

"Прокламираните от министерството и прокарвани чрез решението на НЗОК промени по никакъв начин не могат да бъдат определени като реформа, не решават проблеми, а задълбочават съществуващи такива. Не носят нищо ново и рационално, тъй като липсва елементът на целесъобразност. Липсва мотивация за лекарите, както и за пациентите. В момента тези постулати са „на хартия“, но истинските неудачи ще възникнат след въвеждането им в действие", посочва се в писмото.

Днес от Българският лекарски съюз официално обявиха, че ще поискат в съда спиране действието на служебния рамков договор, ако той влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Точно ОПЛ се съюзиха с частните и общинските болници , бойкотираха всякакви справедливи икономии , листи на чакащи , обявиха се против прилагане на НЗК и въвеждане на пръстовия идентификатор - и сега нямало реформи , ами няма , защото реформата в доболничната помощ от сега на сетне е функция на реформата в болничната . А отказа от икономии и реформи води до автоматично отпадане и на договорените увеличения от БЛС .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още