IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на март ще има рамков договор в здравеопазването

Чрез пръстовия отпечатък ще се намалят злоупотребите с хоспитализации с до 10 на сто и те ще стигнат ниво от около 4%, смята Петър Москов

19:28 | 17.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До края на месеца служебният рамков договор, предложен от Здравната каса, трябва да бъде публикуван в Държавен вестник, заяви Кирил Ананиев, председател на Надзорния съвет на НЗОК, пред депутатите от здравната комисия в парламента.

Въпреки че има максимално приближаване до предложенията на Българския лекарски съюз  (БЛС) по НРД, съюзът отказа да подпише НРД 2016 и НЗОК трябваше да предприеме консолидиране на служебен рамков договор. До края на месеца документът трябва да бъде публикуван в Държавен вестник, посочи Ананиев. Медицинската помощ ще продължи да се осъществява както през миналата година според НРД от 2015 г., уточни още той. 

Новите неща, които влизат в служебния рамков договор, са в няколко посоки, обясни председателят на НС на казата. Той посочи на първо място промените за определянето на обемите, цените и методиката за остойностяване и купуване на видовете медицинска помощ, за контрол по изпълнение на договорите и санкциите при неизпълнението им.

Променят се и наредбата за двата пакета, която вече е за обсъждане на сайта на МЗ, като процедурата ще се приеме по-късно, а дотогава ще се следва основният пакет, приет от МЗ. 

Освен това има и промени в някои наредби – за профилактичните прегледи, за избор на критерии за болници за договори, за удовлетвореността на пациентите, наредбата за достъпа до медицинска помощ.

Българския лекарски съюз (БЛС) смята, че предложеният от Националната здравноосигурителна каса служебен рамков договор е назаконосъобразен. Председателят на организацията Венцислав Грозев подчерта, че причините представителите на БЛС да не го подпишат не са само финансови. „Причина е и неяснотата в нормативната база“, каза той.

В рамките на изслушването по служебния договор стана ясно, че от БЛС искат да продължи да действа миналогодишният документ. Съюзът бе подкрепен от медицински специалисти и директори на болници.

От своя страна здравният министър Петър Москов защити предлагания проект за рамково споразумение и посочи, че се залагат повече пари за профилактични прегледи, за детско и майчино здравеопазване, за доболнична помощ.

Критика имаше и от опозицията. Депутатът от ДПС Хасан Адемов разкритикува предлагания служебен НРД, като заяви, че не е вярно, че се отпускат повече пари. Той обясни, че се вземат пари от резерва на Касата, които по закон са част от бюджета ѝ, тоест дефакто няма допълнителни ресурси, а се предлага да се финансира системата на практика с парите за неотложни дейности.

„Нищо лошо не произтича за системата от липсата на НРД - от гледна точка на финансирането и на качеството на медицинските услуги нищо няма да се промени в сравнение с миналата година“, каза Москов.

Той защити и предложението за въвеждане на пръстов отпечатък, като каза, че чрез него ще се намалят злоупотребите с хоспитализации с до 10 на сто и ще стигнат ниво от около 4 процента.

Относно проекта на наредбата за допълнителния пакет министърът каза, че тя ще е готова до следващия четвъртък, когато ще бъде качена на сайта на МЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още