IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз смята, че служебният рамков договор е незаконосъобразен

Наредбата за пакета медицински дейности, плащан от НЗОК, още не е влязла в сила и не е ясно на каква нормативна основа стъпва документът

09:49 | 17.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Лекарският съюз смята, че служебният рамков договор е незаконосъобразен

Управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) смята, че предложеният от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) служебен рамков договор е назаконосъобразен, съобщава БНР.

„Този акт е в нарушение и в противоречие с параграф 44 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване. Считаме, че определено трябва да се отиде на вариант – такъв, какъвто законодателят е предвидил в една такава ситуация. С други думи – нов рамков договор няма, така че остава в сила договорът от 2015 г.“, коментира председателят на съсловната организация Венцислав Грозев пред националното радио.

Припомняме, че след като през февруари съсловната организация отказа да подпише рамковия договор за тази година заради пръстовия идентификатор, Здравната каса публикува служебен документ. В него част от договореностите, постигнати с Лекарския съюз в преговорите до февруари, са запазени – например средствата за болничната помощ, както и повечето на брой направления, изследвания и профилактимни прегледи за лицата до 18 години.

Пръстовият идентификатор обаче отново е заложен в рамковия договор заради изискването на закона.

Според Венцислав Грозев конфликтни точки в този рамков договор са лимитите, санкциите и възможното намаляване на цени. Той изтъква, че санкциите са завишени и не са такива, каквито лекарите и Здравната каса са договорили. „Има възможност за еднолично решение от страна на Надзора във връзка с промяната в обеми и цени“, коментира Грозев.

Той припомни и създадения правен „вакуум“, след като Конституционният съд отмени законовите текстове за разделянето на медицинската помощ на основен и допълнителен пакет. Така не става ясно на каква нормативна основа стъпва служебният договор.

Министерството на здравеопазването реши да върне старата наредба, докато подготви промени в законодателството, които да удовлетворят Конституционния съд. Тя обаче трябва да премине през законоустановеното обсъждане, което трае 14 дни.

Днес следобед ще се състои заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, на което ще се обсъдят рамковия договор и наредбата за пакета медицински дейности. Депутатите ще изслушат председателя на Надзорния съвет и управителя на Касата, както и здравния министър.

Председателят на комисията д-р Даниела Дариткова коментира пред БНР, че медицинското обслужване ще продължи по същите механизми, както и в 2015 г. Тя обаче изрази притесненията си от предвидената национална листа на чакащите, която трябва да изработи Националната здравноосигурителна каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още