IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците ще разполагат с бюджет от над 1,5 млрд. лв.

Служебният рамков договор за 2016 г. е публикуван за обществено обсъждане

17:14 | 15.03.16 г. 3
Болниците ще разполагат с бюджет от над 1,5 млрд. лв.

Болниците ще разполагат с бюджет от над 1,5 млрд. лв. през 2016 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отпуска допълнително близо 230 млн. лв. от резерва си по това перо, става ясно от проекта за рамковия договор за тази година, който е публикуван на сайта на националния фонд.

Документът беше одобрен снощи от Надзорния съвет на Здравната каса.

Служебният рамков договор трябва да влезе в сила от 1 април. Припомняме, че Българският лекарски съюз отказа да подпише рамковия договор поради наличието на „редица неясноти“, включително и заради пръстовия идентификатор. Това наложи преминаване към т. нар „служебен рамков договор“.

Според Станимир Хасърджиев, член на Надзорния съвет на НЗОК, проектът почти повтаря договорения с Лекарския съюз вариант, уточнява БТА. Не включват обаче допълнителните увеличения, за които беше постигнато споразумение между лекарите и Здравната каса на последната им среща преди съсловната организация да откаже да подпише Рамковия договор. 

Увеличава се броят на направленията с 640 хил. броя. Увеличава се и броят на профилактичните прегледи за деца и възрастни, както и броят на изследванията. Въвеждат се нови амбулаторни процедури и нови клинични пътеки за продължително лечение.

Касата вече ще "купува" медицинска дейност от лечебните заведения в конкретни обеми и на конкретни цени. Ако болницата надвиши бюджета си се дава възможност на районните здравноосигурителни каси да преразпределят средства. В проекта се предвижда и възможност НЗОК еднолично да решава дали да намалява цените на клиничните пътеки при преразход.

Пръстовият идентификатор, заради който БЛС отказа да подпише рамковия документ, официално влиза в служебния договор. Като основание за включването му от Здравната каса посочват текст от Закона за здравното осигуряване, според който Касата изгражда информационна система с регистър на осигурените лица, включващ уникален идентификационен номер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Стига си бълвал глупости, ей комунист!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Добре, разбрахме с колко ще разполагат. Сега остава да видим как ще го изразходят и какво ще свършат срещу 1,5 милиарда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Обяснил съм всичко за здравеопазването - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1727659937512233
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още