IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз отказва да подпише договор с НЗОК за 2016 г.

Пръстовият идентификатор и невлезли в сила наредби са основните причини за отказа

09:17 | 28.02.16 г.
Лекарският съюз отказва да подпише договор с НЗОК за 2016 г.

Делегатите на 64-ия Събор на Българския лекарски съюз не дадоха мандат за подписване на Националния рамков договор за 2016 г., съобщиха от пресцентъра на БЛС. 

"За" гласуваха 10 души, "против" - 265, въздържали се - 15.

Преди гласуването председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев е представил новите договорености и цифровото изражение на средствата за дейност по съответните параметри. 

За първична извънболнична медицинска помощ увеличението е в размер на 18,3 млн. лева, за специализирана извънболнична медицинска помощ- увеличение в размер на 21млн. лева, за медико-диагностична дейност - с 14,5 млн. лева. 

Увеличението на средствата за дейност в болнична помощ за периода от 1 април 2016 година до 30 ноември 2016 година са 213 млн. лева. 

Реалното увеличение на средствата за 2016 година в болничната помощ, спрямо отчетените дейности за 2015 година, е в размер на млн. лева (за 2015 година за това перо са отчетени дейности за 1,52 млрд. лева, а за 2016 година предвидените средства във финансовата рамка на проекта за НРД-2016 са 1,55 млрд. лева.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев очаква вече постигнатите споразумение със Здравнатакаса да останат, независимо от това, че съсловната организация се обяви против сключването на Национален рамков договор за 2016 година.

Има два основни момента, които са породили недоверие у делегатите на Събора на Българския лекарски съюз, заради които те са се обявили против подписването на Националния рамков договор за тази година, обясни д-р Грозев, цитиран от БНР.

„Българският лекарски съюз от няколко месеца насам декларира, че ако пръстовият идентификатор - тази електронна идентификация на здравноосигурените лица в лечебните заведения за болнична помощ, остаава в Рамковия договор, то този факт няма да бъде приет по никакъв начин”, посочи Грозев.

„Останалата част, която натежа във връзка с решението за неподписване на Рамковия договор 2016 година, е това, че всички наредби, които би трябвало да излязат до подписването на Рамковия договор и до заседанията на Събора ни, във връзка с подписване на Рамков договор, ги няма. Те не са в сила”, допълни председателят на БЛС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още