IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският зъболекарски съюз подписа Рамковия договор за 2016 г.

За дентална помощ са предвидени 123 млн. лв.

11:35 | 26.02.16 г.
Българският зъболекарски съюз подписа Рамковия договор за 2016 г.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският зъболекарски съюз подписаха Рамковия договор за тази година, съобщава БТА. Договорът влиза в сила от 1 април.

За дентална помощ са предвидени 123 млн. лв., посочи председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев. Той допълни, че с още 8 млн. лв. ще бъде осигурена една нова дейност за лица над 18-годишна възраст. Новата дейност може да бъде вадене на зъб или пломба, но ще може да се извършва от 1 септември.

За пореден път доказахме, че сме коректна и отговорна съсловна организация, каза председателят на БЗС д-р Борислав Миланов.

Остава под въпрос обаче дали Българският лекарски съюз ще подпише Националният рамков договор. Очаква се решение за това да се вземе на лекарския събор, който започва днес. 

Вчера беше постигнато частично споразумение НЗОК да осигури още пари за нуждите на първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ и за медико-диагностични дейности, за което настояваше БЛС.

На финалната си среща преди ден Касата и съсловната организация отново не се споразумяха за начина на въвеждане на пръстовия идентификатор. Лекарите защитават позицията, че идентификаторът не трябва да бъде въвеждан чрез текстовете на Националния рамков договор.

Според тях предложението за пръстовия идентификатор може да се въведе чрез наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още