IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От април външни експерти ще оценяват Прокуратурата

Съдебната ни система трябва да се реформира и изчисти сама, смята правосъдният министър Екатерина Захариева

11:37 | 28.03.16 г. 1
От април външни експерти ще оценяват Прокуратурата

В началото на април в България пристигат външни експерти, които ще помогнат за реформата в съдебната ни система, анонсира в ефира на БНТ правосъдният министър Екатерина Захариева. Независимият анализ на случващото се в Прокуратурата беше препоръчан в последния мониторингов доклад на Европейската комисия. 

Тя посочи, че експертите ще анализират независими ли са действията на прокурорите и на Прокуратурата като цяло, както и делата от „висок обществен интерес“, които се наблюдават и от Европейската комисия (ЕК). Ще бъде направена и оценка на организацията на вътрешната структура на прокуратурата и на начина й на действие.

В момента тече подбор на експертите, уточни още Захариева. "Споразумението ще бъде подписано между Главната прокуратура на Република България, Министерството на правосъдието и Европейската комисия. Ние сме готови още днес да ги посрещнем и се надявам колкото е възможно по-скоро тези експерти да са тук, на терен", каза тя. 

„Доста работа успяхме да свършим през тези три месеца“, коментира правосъдният министър и по повод 100-те дни начело на ведомството. Сред тях е структурирането на Съвета за съдебна реформа, изготвянето на Закона за съдебната власт, който беше одобрен на второ четене в правната комисия, както и промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), търговския закон и за детското правосъдие.

Захариева беше категорична, че в мерките на актуализираната стратегия за съдебната реформа, изготвена от предишния министър Христо Иванов, са добри и ще бъдат следвани. Според нея съдебната система трябва да се реформира, „да се изчисти“ сама – чрез качествени хора във Висшия съдебен съвет (ВСС). От критично значение за това е и независима работа на Прокуратурата, както и независим съд.

Съдиите и прокурорите трябва да взимат решения на базата на това, какво повелява законът и по вътрешното им убеждение, категорична беше Захариева. 

Кариерното израстване, назначаване и санкциониране е в ръцете на съдебната власт, допълни още правосъдният министър. Кариерното израстване например не трябва да почива на базата на изпит, а на проверка на работата на магистратите – на актовете, които издават, държанието им в залата и т.н, препоръча Захариева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
1)Идването на тези външни експерти е на практика отказ от суверенитет на страната и ОГРОМЕН срам2) Какво си мислите, че ще стане като дойдат? Точно същата, която я върши мониторинга, точно същата, която я свършиха външните разследващи в КТБ и още хиляди примери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още