IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните карти ще са с чип и електронен подпис от 2018 г.

Документите няма да се сменят задължително

10:50 | 04.04.16 г.
Личните карти ще са с чип и електронен подпис от 2018 г.

Българските лични карти ще разполагат с чип и възможност за електронна идентификация от 2018 г. Това предвиждат предложения за промени в Закона за българските лични документи, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg.

Срокът за подаване на становища е 15 април.

Със законопроекта не се предлага задължителна смяна на личните карти на българските граждани. Промяната ще стане поетапно при изтичане на настоящите лични карти.

Данните на Министерството на вътрешните работи (МВР) сочат, че всяка година, поради изтичане на срока, загуба или навършване на 14-годишна възраст, се издават по около 600 хил. лични карти, като в някои години този брой се очаква да нарасне до 1,6 млн. броя.

Предвидена е възможност на електронния носител на информация в личната карта да се записват и биометричните данни на лицето, в отделен защитен сегмент на носителя, съгласно препоръките на Международната организация по гражданско въздухоплаване. Хората обаче ще трябва изрично да го заявяват.

Ползването на новите лични карти като квалифициран електронен подпис също трябва изрично да се заяви от лицата.

Със законопроекта се регламентира използването на електронна идентификация и в международния паспорт, като гражданите също ще трябва да заявяват записването на удостоверения за електронна идентичност и електронен подпис.

Законопроектът разширява възможностите за подаване на заявления за издаване на документи по електронен път, като добавя използването на електронната идентификация като алтернатива на квалифицирания електронен подпис.

Припомняме, че наскоро вътрешната комисия на парламента отхвърли предложение за промени в Закона за електронната идентификация, с което щяха да се въведат задължителни лични карти с чип и електронна идентификация. Това предизвика недоволството на бизнеса, както и на коалиционните партньори от реформаторския блок, които започнаха специална кампания за личните документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още