IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите лични карти с чип няма да са по-скъпи от сегашните

Те ще пестят средства на граждани и администрация, твърди експерт по електронното управление

10:07 | 15.03.16 г.
Новите лични карти с чип няма да са по-скъпи от сегашните

Личните карти с чип, които МВР иска да въведе, ще пестят средства на граждани и администрация. Те няма да са по-скъпи от сегашните лични документи. Това каза пред БНТ Божидар Божанов, съветник по електронното управление на вицепремиера Румяна Бъчварова. 

Преди дни вътрешната комисия в НС отхвърли текстове в проекта на Закона за електронна идентификация, според които трябваше да се заложи възможността да има електронен чип. Това е станало по искане на ГЕРБ. Едно от опасенията на депутатите от ГЕРБ е било, че тези електронни лични карти биха били по-скъпи.

Божанов посочи, че целта е документите да могат да се използват при електронни услуги и така онлайн гражданите да комуникират с държавата. Това ще става доброволно, ако човек не иска да има чип в личната си карта, може да отбележи това.

България не е особено напред в електронната комуникация между граждани и държава, Естония и Австрия са много по-напред от нас. За да има масовост на електронното управление, трябва да има сигурен и удобен начин гражданите да се идентифицират пред държавата, когато са в интернет, каза експертът.

По думите му личната карта с чип позволява да потвърдим пред електронната администрация, че това наистина сме ние. Удобството е най-вече за гражданина, но така администрацията ще пести разходи. И гражданите ще пестят, защото няма да губят например половин работен ден, за да си свършат работата в дадена администрация.

Експертът подчерта, че внесеният законопроект е имал за цел технологията да е неутрална. Когато става дума за големи поръчки, трябва да се следи за лобизъм, но в случая не е така, каза той.

Предвижда се обновяването на документите да стане към края на 2017 година.

Припомняме, че покрай масовото спиране на обществени поръчки от страна на управляващите беше блокирана и тази за новите личните документи.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още