IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На първия електронен търг за дървесина търговци отказаха да наддават

При втория опит беше реализирана сделка

15:20 | 07.04.16 г.
На първия електронен търг за дървесина търговци отказаха да наддават

При първия електронен търг за дървесина, организиран от Югозападното предприятие, търговци отказаха да наддават, съобщи БНР.

500 млн. лева годишно е оборотът в първичната търговия с дървесина у нас. За да избегне манипулации и договорки между търговците, държавата реши да провежда търговете по електронен път. Първият опит обаче срещна бойкот от страна на участниците.

Досега търговете по дървесина се правеха по региони и на тях се явяваха само местни фирми. 

„Те се познават и се договарят: на този търг аз ще давам една стъпка напред, другите няма да участвате. Аз ще спечеля. На другия търг аз ще си мълча. Другият ще даде“, обясни заместник-министър Георги Костов. Така държавата губи, защото продава материала евтино, като цената се качва най-много с 10% над първоначално обявената.

При първите пробни електронни търгове в Северно-централното предприятие в условия на анонимност и участници от цялата страна началната цена скача с 30 на сто.

Днес Югозападното предприятие обяви първия си търг. Заявено беше участие от четирима играчи. Никой от тях не наддаде. Директорът на предприятието Дамян Дамянов обясни, че търговците са обучавани как да играят на тези търгове.

„Още там беше заявено, че те ще намерят начин да бойкотират този електронен търг, тъй като не могли да наддават, когато не виждат хората срещу себе си, което аз не се наемам да го коментирам. Вие се сещате за какво става дума“, обясни той.

След като първият търг се провали, вторият, обявен половин час по-късно, беше успешен. Двама от участниците наддадоха и цената се качи с 2000 лева.

До ноември се очаква всички държавни предприятия да продават дървесина по електронен път.

От агроминистерството отчетоха, че при втория успешен търг цената е качена с 10% . Първоначално обявената цена от 19 784 лв. е достигнала до 21 762 лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още