fallback

Семейното подоходно облагане като инструмент за демографска политика

Обезщетението за майчинство и през втората година трябва да е обвързано с осигурителния принос на родителите, смята бившият социален министър Христина Христова

10:45 | 11.04.16 г. 4

Семейното подоходно облагане е добър инструмент за демографска политика, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria председателят на Института за семейна политика и бивш социален министър Христина Христова.

Тя уточни, че предложението на Института е не да се приспада абсолютна сума, както е сега, а процент от облагаемата данъчна основа - 10% за първо дете, 20% за второ и 5% за трето и всяко следващо дете.

Според изчисленията на бившия социален министър така при среден годишен доход от 10 хил. лева, отстъпката ще бъде около 16 лева на месец.

Христина Христова направи коментар и относно исканията обезщетението за майчинство през втората година на детето да бъде в обвързано с минималната работна заплата. Тя посочи, че това обезщетение трябва да бъде обвързано с осигигурителния принос на родителите и трябва да заменя трудовия доход, като не бива да бъде по-ниско от минималната работна заплата.

Христова допълни, че ако се дават 420 лева, каквато е минималната работна заплата в момента, на майките за втората година от отглеждането на детето, това ще коства 19 млн. лева на хазната. Бившият социален министър отхвърли опасенията, че с плащането на минималната работна заплата майките ще бъдат стимулирани да останат вкъщи и това ще има негативно отражение върху трудовия пазар.

Тя призова бизнеса и държавата да търсят начини за осигуряване на гъвкаво работно време и дистанционна работа за майките.

Очаквайте по-късно целия коментар на Христина Христова пред Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
fallback