IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семейното подоходно облагане като инструмент за демографска политика

Обезщетението за майчинство и през втората година трябва да е обвързано с осигурителния принос на родителите, смята бившият социален министър Христина Христова

10:45 | 11.04.16 г. 4
Семейното подоходно облагане като инструмент за демографска политика

Семейното подоходно облагане е добър инструмент за демографска политика, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria председателят на Института за семейна политика и бивш социален министър Христина Христова.

Тя уточни, че предложението на Института е не да се приспада абсолютна сума, както е сега, а процент от облагаемата данъчна основа - 10% за първо дете, 20% за второ и 5% за трето и всяко следващо дете.

Според изчисленията на бившия социален министър така при среден годишен доход от 10 хил. лева, отстъпката ще бъде около 16 лева на месец.

Христина Христова направи коментар и относно исканията обезщетението за майчинство през втората година на детето да бъде в обвързано с минималната работна заплата. Тя посочи, че това обезщетение трябва да бъде обвързано с осигигурителния принос на родителите и трябва да заменя трудовия доход, като не бива да бъде по-ниско от минималната работна заплата.

Христова допълни, че ако се дават 420 лева, каквато е минималната работна заплата в момента, на майките за втората година от отглеждането на детето, това ще коства 19 млн. лева на хазната. Бившият социален министър отхвърли опасенията, че с плащането на минималната работна заплата майките ще бъдат стимулирани да останат вкъщи и това ще има негативно отражение върху трудовия пазар.

Тя призова бизнеса и държавата да търсят начини за осигуряване на гъвкаво работно време и дистанционна работа за майките.

Очаквайте по-късно целия коментар на Христина Христова пред Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
2 500 000 бълг.граждани с доход под 296лв. - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/2-243-lv-na-mesec-sa-neobhodimi-za-normalen-jivot-na-chetirichlenno-domakinstvo-205115/е нарушение на Констититуцията и ГЕНОЦИД ,и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/17134911322624475 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО ,и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769тоест стратегията е осветляване на икономиката спиране на кражбите през бюджета и прогресивно и семейно облагане с цел бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Slavi.13
преди 8 години
Образователен е вече доста много НО поне да се определя на базата на приноса на родителите към системата преди да се роди детето. След 3 то дете да спрират каквото и да е обезщетение така малко по малко демографския факторе ще се промени. Сага на 10 родени 8 са роми 1 българче и 1 турче...како ни чака?! Ама едва ли все пак процента на гласувалите роми е над 90%, а на българите е под 20%...предполагам така, че ще продължаваме да ги хрантутим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
coder
преди 8 години
Не знам само на мен ли, но този термин "обезщетение за майчинство" ми се вижда много извратен. Откога да имаш дете е нещо лошо, че да те "обезщетяват"? Тази дума подсъзнателно се свързва с неприятни преживявания. Освен на финансово ниво е хубаво да се работи и на психологическо :). Особено финансовия фактор веднага ще се оправи ако въведат един образователен ценз за майчинските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още