IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов обяви пълна нетърпимост към формите на корупция

Премиерът е в дилема дали ГЕРБ да издига кандидатура за президент на предстоящите избори

16:34 | 17.04.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Димитър Николов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Димитър Николов. Снимка: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов обяви пълна нетърпимост към формите на корупция и заяви, че ще бъде безкомпромисен към всеки, който злоупотребява с власт и положение, без значение дали е член на ГЕРБ, пише БТА.

„Всяка организация трябва да е толкова чисто кристална, че темата за корупция въобще да не стига до мен. Защото ако докопам някого от вас, милост няма. Пощада за никого няма да има, да го знаете“, закани се премиерът пред актива на партията по време на националното съвещание в НДК, цитиран от Dnes.bg.

„Така, както днес сме тук, утре може за един кабинет да не ни стига да съберем“, обясни премиерът. Според него именно корупцията е довела БСП до 10-те процента доверие.

„Това, че днес другите изглеждат слаби, не трябва да ви подвежда, защото те се организират на принципа на общия враг“, смята Борисов.

Той добави, че е подготвил доста изненади по повод предстоящите акции срещу корупцията.

„Да ви предупредя - много внимавайте. Само малко съмнение в нас да се появи, и сме приключили“, анализира Борисов и припомни, че лица, които са били начело на партията като Искра Фидосова, вече не са част от партията.

Опозицията

По думите му построеното се вижда и остава, но тактиката на опонентите на ГЕРБ е всеки ден да се ерозира силата на партията. Той посопчи, че никой не помага на ГЕРБ и правителството в борбата с контрабандата, а напротив – „ходят да се пазарят с контрабандистие да ни свалят“, пише още Dnes.bg.

„Работим в трудна обстановка в парламента понеже между ляво, дясно, център всичко е размито. В ДПС раздори, в БСП – раздори. Претенции – всеки гледа на базата на ГЕРБ и на гърба на ГЕРБ да си направи своята политика, но хората занаят кой носи отговорност. Не е отговорно да се правиш на опозиция, в същото време да си мериш процентите, че си в Реформаторския блок, даже е смешно”, заяви премиерът, цитиран от агенция „Фокус“.

ГЕРБ може да бъде свален само от ГЕРБ. Това каза премиерът Бойко Борисов и лидер на ПП ГЕРБ по време на Националната работна среща на ПП ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това може да стане само, ако някой не си вземе бележки”, обърна се Борисов към присъстващите на работната среща общински кметове и общински съветници, членовете на общинските и областните ръководства от ГЕРБ, областни координатори на партията, народните представители, евродепутати и министрите от ГЕРБ.

Президентските избори

Бойко Борисов е в дилема дали ГЕРБ да издига кандидатура за президент на предстоящите избори.

„Най-голямото достойнство на президента било да се разграничи от партията, която го е издигнала. Тогава трябва да се намери друг начин за издигане и за избор, в противен случай защо ще се блъскаме някой да стане президент, за да се разграничи от нас ли“, зададе въпрос премиерът по време на Национална работна среща на ГЕРБ.

„Предстоят президентски избори и все повече интересът се насочва на там. Не мога да разбера защо политическите партии ни питат кой ще издигаме за кандидат за президент, след като, когато го изберем, за което плащаме ние с нашите политически субсидии и нашите структури, на другия ден той е длъжен вече да не е от нас. Защо тогава издигаме ние президент? На първия ден той трябва да каже: "Разграничавам се от тези, които са ме завели до там". Не мога да намеря логика. Как като излезе от нас ще е против нас. В голяма дилема съм как да постъпим като партия, защото от друга страна пък трябва да се борим, на тези избори няма да бъдем разбрани правилно”, посочи Борисов.

Евродепутатите на партията

Премиерът се обърна и към евродепутатите на ГЕРБ с призив да работят повече за страната и партията си.

„Брюкселските ви задачи и голямата ви работа е хубаво нещо. Вие решавате големите, европейските въпроси, но няма да забравяте, че сте излезли от тук. Всички тези хора са се скъсали да работят, за да гласуват за вас. Не може уважаваната от мен г-жа Нинова да се разхожда с един документ, че едва ли не европарламента казал, че в България се крадат 300 млрд. Това не можеш да си го представиш, да се обаждам аз и да ги питам какъв е този документ, а те да не знаят”, посочи Борисов.

„Големи работи правите в Брюксел, един ден поработете за България, за партията, която ви е избрала. Заплатите са ви в пъти по-големи от моята”, допълни още той.

Цената на градския транспорт

Бойко Борисов не подмина и актуалната тема за увеличените билети за градски транспорт в София. По негови разчети държава и община дотират с 95 млн. лв. транспорта в столицата.

„Ако имаше десни партии, всеки ден щяха да питат как е възможно за 8 лв. да има карти. И десницата в Общинския съвет в София остави само ГЕРБ да поеме целия този удар. Благодаря на СДС, че остана нещо дясно“, каза премиерът.

Доверието е важно

Заместник-председателите на ГЕРБ Димитър Николов и Йорданка Фандъкова акцентираха в изказванията си пред националната работна среща на ГЕРБ в НДК върху голямото доверие, което са получили, като в същото време подчертаха колко важно е то да бъде запазено, без да се бяга от взимането на тежки, непопулярни, но необходими решения, особено по места.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов декларира, че групата е стабилна, уверена във всички законодателни промени, които приема, защото са част от силното стабилно управление на страната, пише БТА.

„Този мандат е важен, защото върна страната ни на единствения верен път – европейския“, подчерта той.

Цветанов акцентира и върху коалиционния състав на кабинета, като отбеляза, че нито веднъж ПГ на ГЕРБ не е работила срещу партньорите си - министри, а е подкрепяла всяка тяхна законодателна инициатива, защото така дава рамо на премиера Бойко Борисов. За съжаление обаче не винаги има реципрочност от страна на коалиционните партньори, откъдето се пораждали и много спекулации.
Впечатлени сме от отзивчивостта на министрите от кабинета към проблемите на местната власт, добави още зам.-председателят на ГЕРБ.

Управлението на правителството на Бойко Борисов е без алтернатива, обяви в края на словото си Цветанов. И нарече Борисов доказан лидер, който може да води отбора.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова обърна внимание на голямото доверие, което ГЕРБ е получила на местния вот преди 6-7 месеца, но посочи, че доверието е крехко и лесно се губи.

„Проектите искат публичност на решенията“, смята тя. „Не е отговорен този политик, който не взима непопулярни мерки, пазенето на рейтинг с популизъм е лишено от управленски смисъл“, подчерта Фандъкова.

Тя обърна внимание, че не са се оправдали прогнозите ГЕРБ да е от партиите, които възникват и изчезват бързо.

Димитър Николов, зам.-председател на ГЕРБ и кмет на Бургас, също обърна внимание, че формацията продължава да се ползва с най-голямо доверие, но това не трябва да успокоява, защото е отговорност. Особено важи за местната власт, смята той.

„Силата на ГЕРБ е в нашата заедност, подкрепата, която имаме, в нашата кауза. България продължава да разчита на ГЕРБ, а тя - на силните, смелите; готови сме на непопулярни, трудни решения, когато има смисъл“, заяви Димитър Николов.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
s3
преди 8 години
В ГЕРБ винаги сме проявяавли нетърпимост към корупцията, но е редно да се покаже и на народа че не търпим да има корупция.Колкото до президентските избори, наистина трябва да се помизли дали да издигаме канддат или не. Не че нямаме, г-н Плевнелиев се е доказал като капацитет и заслужава да ни ръководи през още един мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
ceneto
преди 8 години
Ако не друго, баце знае как да развесели електората
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Хахахаааааааа, верно ли баце така се е изцепил...а гл. прокурор знае ли...и кога да чакаме обвиненията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Идеално! И кога влиза в затвора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още