IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов не мисли да се кандидатира за президент и да отива на предсрочни избори

Премиерът коментира, че обществените поръчки, които спира, са за близо 2 млрд. лв.

21:56 | 19.02.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Правителствена пресслужба</em></p>

Снимка: Правителствена пресслужба

Не възнамерявам да се кандидатирам за президент и да предизвиквам предсрочни парламентарни избори. Това каза министър-председателят на България Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ.

Според него нови избори не са нужни. „Днешният вот на недоверие видяхте с каква подкрепа мина. Самите опозиционни партии не са в добра кондиция“, коментира премиерът.

„Интерес (от предсрочни избори – бел. ред.) има само ГЕРБ, за да усили позициите си, но народът няма да одобри това, ако тласнем държавата в служебно правителство“, похарчим още 50 млн. лв. вместо да отидат за великденски добавки за пенсионерите, продължи Борисов. „Ще се получи същото. Някои партии може да не влязат, но могат да влязат други.“

„Не възнамерявам да се кандидатирам за президент и да предизвиквам предсрочни избори“, отсече той и добави, че в това отношение всички министри са амбицирани да покажат добри резултати, „а вече ги имаме“.

Бойко Борисов коментира, че обществените поръчки, които спира, са за близо 2 млрд. лв.

„Дори и законосъобразни, намирам начин да ги спра. Всички тези поръчки са по стария закон, те са минали по всички законови процедури“, заяви министър-председателят.

Той се защити, като каза, че не заслужава упрек за тези свои действия.

„Във всяка една държава, в която има политическа воля или има по-добър вариант да се изхарчи общественият ресурс, това се прави“, каза в тази връзка премиерът и коментира, че „нито един човек от нито една държава, нито една институция, никой не ми е направил забележка“, дори председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с когото Борисов се видя в рамките на срещата на Европейския съвет в Брюксел.

„Той знае какво правя в България“, допълни премиерът.

Борисов отново каза, че с оптимизация на публичния ресурс за поръчките „можем да построим повече“.

Той бе категоричен, че не заслужава упрек, тъй като „инвеститорите в България са все повече“, безработицата спада, икономиката расте с 3%, миналата година спестяванията в банките са нараснали с над 3 млрд. лв., а заради борбата с контрабандата в бюджета са постъпили над 2,85 млрд. лв.

Бойко Борисов спомена и искането на финансовия министър Владислав Горанов международната компания Alix Partners, която бе наета да проследи и върне активите на Корпоративна търговска банка, да разсекрети доклада.

По думите на премиера от фирмата са казали, че в понеделник ще изпратят писмо, с което ще разрешат целият доклад бъде оставен в секретната секция на парламента, до която всички 240 народни представители имат достъп.

„Полагаме усилия да го качим на сайта на Министерството на финансите, но за това нямаме разрешение все още“, коментира Борисов, правейки препратка към обществената значимост на проблема.

Той е категоричен, че прокуратурата ще потърси отговорност за виновниците, сред които по думите на Борисов е и „управата на Българска народна банка“. Той говори и за „трима души“, но без да споменава имена.

Освен това Борисов се обяви и против изграждането на огради по вътрешните граници на ЕС. По думите му е предложил на европейските лидери веднага да се затворят всички външни граници, но разкри, че предложението му не е срещнало подкрепа.

„Пагубно е всяка държава да изгражда заграждения във вътрешността на Европа“, каза Борисов. „Ако това (затварянето на външните граници – бел. ред.) не се направи веднага, то след три месеца, когато решат да го направят, ще бъде твърде късно.“

По думите на българския премиер натискът върху границата ни се увеличава, тъй като има по 200-300 нелегални мигранти.

За ситуацията на границата с Гърция Бойко Борисов заяви, че „в Гърция нямаме с кого да преговаряме“ и отсече, че популизмът там си оказва своето влияние за икономическата криза и притока на мигранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 8 години
Боц, че за нищо не ставате разбрахме .... ама още по лошото е че не виждам алтернатива, другите са ощееее по зле ... даже читав кандидат да обере протестния вот нямаме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Не мисли ама засега.Когато почне да мисли може друго да измисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Монти
преди 8 години
Най голямата му грешка е ,ако се откаже да се кандидатира за президент , след това ще разбере кой е в кондиция и кой не и ще се радва ако не стане клиент на Цацаров и изкара старините в Банкя..Извънредни избори ще има най късно до другата пролет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
kalendar
преди 8 години
с тоя пич живеем в различни държави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още