IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Няма нарушения по спрените обществени поръчки

Има много основания, заради които една процедура може да бъде прекратена, смята вицепремиерът

10:20 | 18.02.16 г.
Т. Дончев: Няма нарушения по спрените обществени поръчки

До този момент няма регистрирани нарушения по шумно спрените от правителството обществени поръчки. Има обаче редица основания обществена поръчка да бъде прекратена, сред които промяна в режима на финансирането или ако възложителят вече няма нужда от поръчаното. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия.

Категорично обаче спирането на търговете не е свързано с натиск от страна на ЕС след думите на Жан-Клод Юнкер след срещата му с румънския премиер Дачиан Чолош, заяви още вицепремиерът. Според него изказването на председателя на ЕК трябва да амбицира България и наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка да отпадне в мандата на тази комисия.

Той посочи, че не при всички спрени в последните дни обществени поръчки е имало избран изпълнител – в търга за изработване на нови лични документи например процедурата е на фаза набиране на оферти. Оказва се, че БНБ има ресурси и капацитет да изработи тези документи, затова и процедурата по тази обществена поръчка е била спряна, стана ясно още от думите на вицепремиерът.

Не само спестяването на публични средства е основание за прекратяване на обществена поръчка, коментира още Дончев. Според него е много важно и да бъде градено доверието на обществото.

„Нима вие искате най-важният и най-стратегически проект за Северна България да се договаря, да се строи и да се ползва и всичко това да е свързано със съмнения доколко е редно, законосъобразно и дали парите се харчат по най-добрия начин“, каза той по повод спрения преди дни търг за два от лотовете на магистрала „Хемус“.

Трябва да се оптимизира дейността по процедурите, да се гарантира прозрачността, която към момента от чисто информационна гледна точка не е осъществена нормално и в достатъчна степен, смята от своя страна бившият министър на вътрешните работи, а днес председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В коментар по темата пред БНТ той уточни, че всяка една от спрените поръчки е била направена в съответствие с българското законодателство, но е много важно “капацитетът на институцията да бъде достатъчен, за да може да противодейства на евентуалните корупционните схеми”. 

„Премиерът не поставя под съмнение приключилите процедури, а демонстрира политическата воля на кабинета, която ще бъде подкрепена от ПГ на ГЕРБ“, заяви още Цветанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още