IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството обмисля варианти за разсекретяването на доклада за фалита на КТБ

Има риск информацията в доклада да навреди на възможността на синдиците да си свършат работата, смята Горанов

23:08 | 16.02.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Правителството обмисля варианти за разсекретяването на доклада за фалита на КТБ

Ако "АликсПартнърс" не даде съгласие за разсекретяване на доклада за КТБ, правителството обмисля и други варианти информацията да стигне до хората, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Ако трябва, ще предложим законодателни решения, за да може да се стигне до тази информация, за да не остава и грам съмнение, че искаме да скрием нещо от този доклад и за да дадем възможност за изясняване на всички факти и обстоятелства във връзка с фалита на КТБ, посочи финансовият министър, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че натискът по темата е много отдавна.

Има неправилно разбиране, че този договор е между държавата или гаранционния фонд и "АликсПартнърс", това е частен договор, сключен между синдиците на едно частно дружество в несъстоятелност и международна компания, каза Горанов.

Продължавам да смятам, че има риск информацията в доклада да увреди впоследствие възможността на синдиците да си свършат своята работа, посочи министър Горанов, но добави, че не приема упрека, че правителството защитава някого или иска да прикрие нещо случило се в банката. Така че настоявам и ще продължа да настоявам, и дори компанията "АликсПартнърс" да не даде положително становище, обмисляме други варианти информацията в доклада да стигне до хората, заяви Горанов.

Той добави, че клаузата за конфиденциалност е стандартна за подобен тип разследвания и не му е известно в света такъв договор да е излязъл пред медиите, но заяви готовност правителството да понесе този риск, за да няма никакъв упрек, че крие някого или нещо от случилото се там.

Повече новини от България можете да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
,,Има неправилно разбиране.. това е частен договор, сключен между синдиците на едно частно дружество",,Юридическите безумия" на един неграмотен и корумпиран чиновник имат за цел да прикрият фактическите извършители на грабежа КТБ. Този доклад, ако не е манипулиран, би разкрил как и кои кухи фирми са източили банката, за която българските данъкоплатци ще плащат лихвите и главницата по около 20 млрд. лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
zap
преди 8 години
та нали държавата чрез фонда е де факто собственик на остатъците от банката.--------------------няма такова нещо - собственици са всички надгарантирани вложители, наравно с ФГВБ, както и акционерите - акцията все още се търгува:http://***.investor.bg/companies/CORP/view/а ФГВБ не е държавен фонд, а е частен - на всички банки в България, от които само 1 е държавна - ББР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
Иван Митев
преди 8 години
Много по-важно от случилото се, което разкрива докладът на "АликсПартнърс" е водещата причина за тази криза, а тя е прилагана сгрешена парична система.При запазване на тази държавна грешка, дори 100 доклада на "АликсПартнърс" да се обнародват ще продължи опасността за подсигуряване развитие на други катастрофални стопански кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 4
salaga
преди 8 години
Ама че наглец, та нали държавата чрез фонда е де факто собственик на остатъците от банката.Какво частно дружество, какви 5 лева?И както се спомена, клаузата за конфиденциалност се отнася до методиката на "Аликс Партнерс", не до резултатите от разследването.Очевидно хич не им се иска да се осветли кой отмъкна парите, накъде ги отнесе и колко разаде по пътя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още