fallback

В. Велев: Спадът на инвестициите не е драматичен

Правилният подход е цялостното подобряване на бизнес средата, така че и малките инвеститори да намират основание да инвестират у нас

09:51 | 19.04.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Спад от 80% на преките чуждестранни инвестиции за първите два месеца на годината означава петкраен спад, което обаче не е толкова драматично. Това коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„В действителност ситуацията не е толкова драматична, тъй като става въпрос за два месеца от годината и за сравнение с миналата година, когато имахме една единична голяма инвестиция, неравномерно разположена – инвестицията в бургаската рафинерия”, каза Велев. По думите му ако се направи усредняване за месец ситуацията няма да изглежда така драматична, но пак резултатът ще е два пъти спад спрямо очакваното за годината и е повод за размисъл.

По повод изявлението на икономическия министър Божидар Лукарски от вчера, че държавата ще преосмисли стимулите за големите чужди инвеститори и ще се мисли за индивидуален пакет за инвеститорите, които получават сертификат клас А, Велев каза, че това е практика от години. Според АИКБ обаче по-правилният подход е цялостното подобряване на бизнес средата и условията за инвестиране, така че и малките инвеститори да намират основание да инвестират в България.

„Имаме политическа стабилност, имаме ниски данъци, но в същото време виждаме, че инвестициите са много далече от върховите постижения, които сме имали”, отбеляза Велев.

Това, което пречи на инвестициите у нас, е несигурността, смята Васил Велев. "Несигурността идва и от бежанските потоци, напрежението в региона, което се отразява на действията на предприемачите. Също така загубите на пазари заради разменените санкции между ЕС и Русия. Върху външните фактори трудно можем да влияем, но все пак имаме възможности в рамките на ЕС за заявяване на позиции в интерес на българското предприемачество", каза той. 

Друга причина за несигурност за инвеститорите са честите промени в българското законодателство, допълни Велев.

Все по-остър става и проблемът с човешките ресурси, което също е пречка, смята той. Дуалното обучение тепърва прохожда и няма да бъде панацея, коментира още той, като уточни, че професионалното образование като цяло не отговаря на нуждите на бизнеса и на структурата на икономиката по места.

Още интервюта можете да видите в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
fallback