IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще привлича инвеститори с индивидуални стимули

Приоритет за привличане на инвестиции са високотехнологичните производства, коментира икономическият министър в Лондон

17:45 | 18.04.16 г. 5
България ще привлича инвеститори с индивидуални стимули

Министерството на икономиката работи върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които предвиждат предоставяне на индивидуални пакети от инвестиционни стимули, които отговарят на специфичните нужди на всеки инвеститор.

Това съобщи ресорният министър Божидар Лукарски пред представители на водещи банкови, финансови и правни фирми и организации от Корпорацията на Лондонското сити.

Приоритет за привличане на инвестиции са високотехнологичните производства, които създават висока добавена стойност. Такива сектори са електроника и електротехника, информационни технологии, аутсорсинг, химическа и фармацевтичната индустрия, отбеляза още Лукарски, пише пресцентърът на Министерството на икономиката.

Атрактивни са още и машиностроенето, транспортът и логистиката, както и хранителната промишленост, земеделието и здравеопазването.

"Търговско-икономическото ни партньорство с Великобритания създава потенциал за привличане на нови инвестиции и увеличаване на стокообмена“, отбеляза министър Лукарски по време на срещата в Лондон.

По данни на Министерството на икономиката стокообменът между България и Великобритания е 1,068 млрд. евро. Стойността на износа надвишава вноса - 586,7 млн. евро спрямо 481,7 млн. евро.

Водещите стоки в българския износ са медикаменти, столове и седалки, както и семена от слънчоглед. От Великобритания у нас се внасят основно медикаменти, автомобили и електрическа енергия.

През миналата година британските туристи у нас намаляват леко - 244 хил., спрямо 247 хил. година по-рано.

Пред представителите на Корпорацията на Лондонското сити Лукарски коментира още, че приоритет на българското правителство е поддържането на икономическата и финансова стабилност. Икономическият ръст от 3% през тази година е резултат от тази политика, допълни той.

През миналата година страната е постигнала и 6-годишен връх на привлечените чужди инвестиции - 1,59 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
Ентусиаст111
преди 8 години
Българите имат огромен потенциал. Сега е моментът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
по голям стимул от работеща съдебна система няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Както се казва на всекиму (ама не баш ;-) ) според потребностите.."които отговарят на специфичните нужди на всеки инвеститор..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Хората имат нужда от спонсор, за да изцицат 10%. Не ги вълнува родната бизнес-среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
Хайде стига! Само мислите нови и нови стимули, а реално едва идва по някой и друг инвеститор. Започнете от простите неща - сигурна и стабилна среда, с 200 промени на законодателството няма да стане, а това се дължи най-вече, че не спазвате законите, както, че и администрацията я напълнихте с любовниците си. На второ място, може да почнете да обсъждате абсолютно всяка идия със съотвитния бранш. Не знам как я виждате химимеската индустрия, но аз виждам много заводи от нея, които се закриха, явно не е само въпрос да ги доведете. И последно - ОБРАЗОВАНИЕ, няма как да сте навряли техникумите в на кучето г.за и да искате да се развива индустрия, просто няма как. Крайно време е да следват и изпълняват стратегиите, за това сте ИЗПЪЛНИТЕЛНА, а те законодателна власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още