IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият закон за концесиите позволява държава и общини да плащат на концесионери

Агенцията за приватизация ще следи за изпълнението на договорите

13:35 | 26.04.16 г. 2
Новият закон за концесиите позволява държава и общини да плащат на концесионери

Новият закон за концесиите ще позволи държава и общини да плащат за услуги, извършвани от концесионерите. Това коментира пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев. Проектът на новия закон в момента е на етап обществени консултации.

Дончев даде пример с предоставянето на социални услуги – например кухня за социално слаби граждани, които не биха могли да плащат на концесионера и това трябва да бъде направено от съответната община. 

В проекта е записан лимит за средствата, които местните власти могат да плащат на концесионери – процент от държавната субсидия и собствените приходи, като се вземат предвид отчетите за последните три години. 

Според вицепремиера предложението е иновация, която ще либерализира пазара. 

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) ще придобие нови функции – тя ще проверява как се изпълняват сключени вече концесионни договори. 

Томислав Дончев припомни новите моменти в бъдещия закон – концесии ще се предоставят за строителство, услуги и ползване. Вместо Министерския съвет и общините концесиите вече ще се предоставят от министрите и кметовете.

Финансовият министър ще одобрява план-сметка за финансиране на концесионната дейност. Ще има „европейски праг“ за концесиите  на стойност над 5,2 млн. евро.

Отпада ограничението в сега действащия закон максималният срок на концесиите да е 35 години. Ограничение има единствено за концесиите за ползване, които могат да се предоставят за най-много 25 години.

По повод критиките към тази част от проекта Томислав Дончев беше категоричен, че няма да има „вечни“ концесии. Той посочи, че срокът ще е предмет на конкуренция – в рамките на процедурата кандидатите ще предлагат различни срокове, в които например да ползват даден обект, след като го построят.

Определеният предварително максимален срок няма да може да бъде променян в хода на процедурата. Дори ако в процедурата има само един кандидат, единствено може бъде потвърден този максимален срок, коментираха експерти.

Не се очаква новите правила да повлияят на вече сключените договори. Откритите процедури ще бъдат довършени по стария ред.

Томислав Дончев посочи, че проектът трябва да мине през обществено обсъждане, МС и парламента преди лятната ваканция на депутатите, тъй като изтичат сроковете за транспониране на евродиректива за концесиите, която трябва да бъде приложена в българското законодателство.

При всички случаи според него концесията на Летище София (с която държавата планира да покрие дълговете на БДЖ – бел. ред.) ще стане по новите правила и ще бъде обявена скоро. Това не променя по думите му направените вече разчети за очакваните приходи.

Надявам се, с новия закон да видим концесии за строителство, например на сгради за обществено ползване, заяви Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Честита ви нова схема за източване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Моля някой да ми обясни това ''Дончев даде пример с предоставянето на социални услуги например кухня за социално слаби граждани, които не биха могли да плащат на концесионера и това трябва да бъде направено от съответната община'',че нещо не мога да го схвана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още