IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община получава 238 млн. лв. за инвестиционната си програма

Средствата са от програма "Региони в растеж"

14:41 | 26.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Dnes.bg</em></p>

Снимка: Dnes.bg

Столична община получава 238 млн. лв. за инвестиционната си програма от оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Споразумението за това бе подписано от столичния кмет Йорданка Фандъкова и ръководителя на Управляващия орган на програмата Деница Николова, съобщи регионалното министерство.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че това е най-голямото споразумение за директно финансиране с безвъзмездна финансова помощ от програмата.

Средствата са за градска среда, градски транспорт, образователна, културна и социална инфраструктура. Заедно със собственото финансиране инвестиционната програма на столицата надхвърля 280 млн.лв., допълни регионалният министър.

Отделно от това, столицата получава средства и по другите оси на европейската програма, които ще финансират проекти за пътна, социална, здравна инфраструктура, деинституционализация и обновяване на учебни заведения.

Лиляна Павлова отбеляза, че по програмата ще бъдат обновени училища и гимназии, детски градини, както и висши учебни заведения. Отделно ще има средства за 9-те спешни медицински центъра в столицата, които са заложени в реформата за спешна помощ, която се финансира със 160 млн. лв. от програмата. 

София генерира брутен вътрешен продукт, който е с над 75% по-висок спрямо останалите региони в страната, каза министърът. Тъй като столицата е с развита инфраструктура, това е последният период за инвестиране на средства от ЕС в този вид в Югозападния район за планиране.

Лиляна Павлова информира още, че успешно приключва програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Всички проекти са завършени, отчетени и верифицирани и съгласно регламента до края на април програмата ще бъде затворена. Всички средства са договорени и разплатени на 105%.

По новата програма са създадени и одобрени 39 междинни звена в големите и средно големи градове, бенефициенти на програмата. Одобрени са  21 инвестиционни програми, а останалите ще получат одобрение до края на май. С това програмата вече е отворена на 75% за финансиране на проекти с бюджет от 2,6 млрд. лв. До края на годината тя ще бъде отворена на 100% за всички бенефициенти с достъп до ресурс от 3 млрд. лв., обяви Павлова. По думите й вече има стартирани тръжни процедури.

От своя страна кметът Йорданка Фандъкова посочи, че първите проекти, които ще се реализират до края на тази година, са за модернизацията на училищата и детските градини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още